szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szó sincs arról, hogy Mensdorff-Pouillyt az angol hatóságok letartóztatták – ahogyan azt a Financial Times keddi számára hivatkozva az MTI írta – tudta meg a hvg.hu Harald Schustertől, az osztrák gróf bécsi ügyvédjétől.

Mint elmondta, a BAE (British Aerospace) brit hadiipari cég lobbistája, akit 2003 óta vesztegetéssel, pénzmosással vádolnak több országban, vasárnap skóciai birtokára utazott. A vesztegetés ügyében nyomozó londoni szervezet, a Serious Fraud Office (SFO) emberei arra kérték Mensdorffot, hogy utazzon át Angliába, ahol kihallgatnák. Az osztrák ügyvéd szerint ugyanis a kihallgatási joguk nem terjedt ki Skóciára. A gróf eleget tett a felkérésnek,a skót határra utazott gépkocsival, s ott válaszolt a nyomozók kérdésére. „Sokat nem tudott mondani – így az ügyvéd, - a nyomozásnak ugyanis Ausztria a helyszíne. Ügyfelem egyébként tegnap már itt volt nálam, bécsi irodámban.”

A burgenlandi gróf ellen az a vád, hogy brit katonai repülők ausztriai és csehországi értékesítése érdekében vetett be törvénytelen eszközöket. Korábban a magyarországi gépértékesítésekkel is összefüggésbe hozták, az utóbbi időben azonban hazánk neve nem szerepel a hírekben. A hvg.hu kérdésére Harald Schuster azt válaszolta, hogy a vesztegetési ügyet hírzárlat veszi körül, nem az a furcsa, hogy magyar vonatkozást nem említenek, hanem hogy csehet igen.” Magyarul a vizsgálatok a magyar gépvásárlásokra is kiterjednek.

Földvári Zsuzsa / Bécs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Verebély Iván

Meghalt Verebély Iván

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

Mesterséges intelligenciát fejlesztő cégbe vásárolja be magát a 4iG

Mesterséges intelligenciát fejlesztő cégbe vásárolja be magát a 4iG