szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korántsem nyugszik még sziklaszilárd alapokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által nyélbe ütött megegyezés - vélekedett az erdélyi Krónika.

A két szervezet elnöke, Markó Béla és Tőkés László által vezetett delegációk csütörtökön megállapodtak abban, hogy a júniusi európai parlamenti választásokra létrehozzák a magyar összefogás listáját, amelyen az RMDSZ és az EMNT jelöltjei 75:25 százalékos arányban vesznek részt. A jogilag az RMDSZ nevére bejegyzendő, de tartalmában közös listát Tőkés László vezetné, az EMNT a negyedik helyet is megkapná.

A Krónika kommentátora örömmel nyugtázza az összefogást, ugyanakkor megállapítja, hogy ez a megegyezés korántsem nyugszik sziklaszilárd alapokon. Nem derült ki például, hogy részt vehet-e az RMDSZ ellenzéke is az erdélyi magyar közösséget érintő, hosszabb távú döntéshozatali mechanizmusokban. Fogas kérdés az is - folytatja fejtegetését a szerző -, hogy félre tudja-e tenni nézeteltéréseit a két alakulat a választási kampányban.

A szerző úgy véli: az RMDSZ és az EMNT összeborulásával óhatatlanul együtt jár a Magyar Polgári Párt (MPP) gyengítése, hiszen Szász Jenő alakulata most "kimaradt a buliból". Kérdés azonban, hogy az MPP valóban megszűnik-e az RMDSZ alternatívája, a politikai pluralizmus megtestesítője lenni azáltal, hogy Tőkés László – Szásszal szembeni ellenérzései okán – nevét adta a párt margóra szorításához – olvasható a lapban.

Egy másik cikk emlékeztet rá, hogy a püspök előző nap kifejtette a sajtó előtt: „Amikor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsról beszélünk, a polgári erőket is benne értjük." Szász Jenő MPP-elnök azonban a Krónikának úgy fogalmazott: koalícióra lenne szükség ahhoz, hogy a nemzeti összefogás megszülessen, egy pártlistát nem lehet nemzeti listának nevezni. Szerinte a szövetség égisze alatt összeállítandó lista semmiképpen sem hozza létre a nemzeti konszenzust, csak tovább mélyíti "azt az erkölcsi válságot, amelyben a magyarság van".

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) kommentátora azt írja: az RMDSZ több százezres tagságának megkérdezése nélkül ajánlotta fel az első helyet a püspöknek, pedig ha megkérdezik a tagságot, egyáltalán nem biztos, hogy a többség az első helyre teszi őt. Első helye ugyanis nem mozgósítja a közömbös és lusta választókat, mivel legtöbben úgy vélik: Tőkés az ő szavazatuk nélkül is biztos befutó. Ennek tudatában az RMDSZ-t utáló polgáriak többsége valószínűleg nem megy el szavazni, hogy a Tőkés után következő RMDSZ-es jelölteknek "betartsanak".

A kolozsvári Szabadság kommentárja szerint az RMDSZ és az EMNT közötti nagyfokú bizalmatlanság nem szüntethető meg egy közös dokumentum aláírásával. Jó, hogy megszületett a megállapodás, de tető alá hozásával a felek még nincsenek túl a nehezén, amit a minimális és az ésszerű együttműködés kötelessége jelent.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Tőkés Orbánt tartja mintának

Orbán Viktor és Tőkés László egyaránt fontosnak tartja, hogy megegyezés szülessen Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) között az RMDSZ által tett javaslatról.

MTI Világ

Tőkésék alkut köthetnek az RMDSZ-szel

Esély mutatkozik arra, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) között koalíció alakuljon a júniusi európai parlamenti választásokra - közli értesülését a Krónika, kolozsvári napilap internetes oldalán.

Koronavírus: Kínában csökken a halálozások száma

Koronavírus: Kínában csökken a halálozások száma

Munkajogász: Karantén idejére alapesetben nem jár díjazás

Munkajogász: Karantén idejére alapesetben nem jár díjazás

Leisztinger Tamás lehet a befutó egy, a Fidesz számára fontos üzletben

Leisztinger Tamás lehet a befutó egy, a Fidesz számára fontos üzletben