szerző:
MTI

Mély aggodalmát fejezte ki a roma közösség tagjai ellen "Magyarországon és más európai uniós tagállamokban" a közelmúltban elkövetett támadások miatt Vladimír Spidla, az Európai Bizottság esélyegyenlőségi felelőse.

Brüsszelben csütörtökön kiadott nyilatkozatában a cseh biztos úgy vélekedett, hogy "a jelek szerint bizonyos tagországokban a romák szervezett rasszista erőszak célpontjaivá váltak". Hozzátette, hogy ezt az erőszakot "politikai populizmus, gyűlöletbeszéd és eltúlzott médiakampány" táplálja.

"Néhány esetben a romákat tették bűnbakká szélesebb társadalmi problémákért" - áll a nyilatkozatban.

Spidla hozzátette, hogy európai biztosként nem tisztje kommentálni egyes esetek részleteit, és az ügyekben a szokásos jogi eljárásokat kell lefolytatni. Az Európai Bizottság elítéli a romák elleni erőszakot, és felszólítja a tagállamok hatóságait, hogy garantalják mindenki személyes biztonságát - emelte ki a biztos.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió legfőbb értelme, hogy a kontinens túljusson azokon a problémákon, amelyek évszázadokon át jellemezték történelmét, beleértve a rasszista gyűlölködést és a pogromokat is. Az EU kiáll minden férfi, nő és gyermek azon joga mellett, hogy megkülönböztetés nélküli, szabad életet éljen. Az unió mindig is a toleranciát hirdette és azt a gazdagságot, amelyet a sokféleség jelent társadalmaiban. Az EU kiáll a társadalmi szolidaritás, a demokrácia, a jog uralma mellett, a diszkrimináció minden formája ellen - húzta alá az uniós felelős.

"Nem hunyhatunk szemet azon valós problémák előtt, amelyek a romákat sújtják sok európai országban" - szögezte le Spidla. Tényként említette a súlyos szegénységet, társadalmi kizártságot, a rendszeres foglalkoztatás hiányát, az alacsony oktatási részvételt. Hozzátette, hogy ezek a problémák az EU és tagországainak célzott, "kulturálisan érzékeny" cselekvésével oldhatók meg.

A romák több mint 700 éve szerves részei az európai kultúrának és civilizációnak, és teljes jogú helyhez van joguk a nyitott és mindenki bevonására törekvő társadalmakban.

A cigányok kizárása elleni fellépéssel az EU küzd a romákat sújtó erőszak és káros beidegződések gyökerei ellen is, és ebből a harcból az Európai Bizottság is kiveszi a részét. Az EU-nak a tagállamokkal és a társadalom összes szereplőjével együtt eleget kell tennie vállalt kötelezettségeinek - szólított fel Spidla.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

„Nem roma volt, nem magyar, hanem egy mészáros”

„Nem roma volt, nem magyar, hanem egy mészáros” – mondta a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt fiatal férfi egyik rokona a leégett épület szomszédságában álló szülői házban. A család a temetésig virraszt, de keddre olyan estét szerveztek, amely egyben demonstráció is a rasszizmus ellen.

MTI Itthon

Ösztöndíj roma fiatalok támogatására

Ösztöndíjat alapítottak roma fiatalok életpályájának támogatására - jelentette be Kulinyi Márton, a "Budapest Esély" Fővárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Itthon

Megerősített rendőri jelenlét a romatelepeken Borsodban

A rendőrség fokozottan odafigyel a romatelepekre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az eddiginél több rendőr járőrözik ott, különösen a nagycsécsi gyilkosság óta - mondta Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány a főkapitányság elmúlt évi munkájának értékelését megelőző sajtótájékoztatón csütörtökön.

MTI Itthon

Sólyom kiállását követelik civilek a romák védelmében

Tegye nyilvánvalóvá, hogy aki a romák ellen fordul, az egyszersmind a magyar nemzet ellen fordul - kéri mintegy ezer, a romákkal és más hazai kisebbségekkel foglalkozó kutató, "a kisebbségek megbecsülése és társadalmi integrációja iránt elkötelezett civil" hétfői keltezésű nyílt levelében Sólyom László köztársasági elnököt.

MTI Karrier

AZ MSZP több romát látna a közigazgatásban

Az MSZP országgyűlési határozati javaslatot készít annak érdekében, hogy minél több diplomás roma kerülhessen be a közigazgatásba - mondta Teleki László, szocialista politikus szerdán, Budapesten.

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia