Az ausztriai St. Pöltenben megkezdődött a leányát csaknem fél évszázadon át fogva tartó Josef Fritzl, azaz az amstetteni rém pere, amelyben a tervek szerint már pénteken ítélet születik.

Arca elé emelt kék dossziéval lépett be hétfő reggel fél 10-kor St Pölten bírósági épületének tárgyalótermébe az évszázad bűnügyének vádlottja, a leányát 24 éven át saját házának pincefogságban tartott Josef Fritzl. A nemzetközi sajtó 98 kiválasztottja ült a nézőtéren, fotózni csak az osztrák hírügynökség embereinek szabad, de az engedéllyel ők sem tudtak élni, a 74. életévében lévő vádlott elrejtette előlük az arcát. A bíróság épülete, a környék, maga a tárgyalóterem hemzseg a rendőröktől, fülhallgatós, állig felfegyverzett rendfenntartók és igazságügyi őrök vigyázzák, hogy ne történjen semmi rendkívüli. A fotózás idején szétvetett lábú rendőrök szemeznek a média embereivel, később, amikor egy engedély nélkül bekapcsolva hagyott mobiltelefon megszólal, a látszólag mozdulatlanná vált sötétzöldruhás rendőrök másodpercek alatt felélénkülnek.

Fritzl előtt a két taláros ügyvéd, a fiatal, szemüveges államügyésznő, majd a 12 esküdt vonult a terembe, végül a bírónő és segítői, jöttükre kötelezően felállt mindenki a teremben. A fotósok, s két riporter, aki folyamatosan ám teljesen hibavalóan bombázta kérdéssel a vádlottat, elhagyják a termet. Josef Fritzl, 14 gyermek apja, a világsajtó által szörnyetegként aposztrofált amstetteni férfi, leveszi arca elől a dossziét, s háttal a közönségnek, a kihallgatási székre ül. Meglepően alacsony, talán ha 160 centi, pedig a thaiföldi szexútjairól készült felvételek izmosnak, s roppant erőteljesnek mutatják. Most csak egy szánalmas öregember, vélhetően ugyanabban a szürke zakóban és nadrágban, amelyben tavaly nyáron letartóztatták. Magasított haja, amelyet jobb időkben Magyarországon dúsított, csak hátulról látszik, nyakába lóg a vége, mintha csak durva ollóval próbálták volna megigazítani.

Először az ügyésznő beszél, amerikai film-mintát követ, egész közelre hajol az esküdtekhez. Hatásvadász eszközökkel mutatja be, hogy mindössze 11 négyzetméter volt évekig a pincének az a része, ahol Fritzl a lányát fogva tartotta. Sokáig láncon, mindvégig melegvíz, fűtés, s csaknek teljes nappali fény nélkül, állandó nyirkosságban, elviselhetetlen penészszagban. Amelyből az ügyész egy doboznyi szippantani valót el is hozott az esküdteknek. Fritzl hol naponta, hol kétnaponta tett erőszakot a lányán, érkezése kiszámíthatatlan volt. Az első kilenc évben nem is szólt a ma 43 esztendős Elisabethhez, érkezésekor elsötétült a pince, következett az erőszaos közösülés, majd távozáskor ismét felgyulladt a fény. Később – a lány elbeszélése szerint – annyit változott csak a helyzet, hogy ő 1988-tól folyamatosan terhes lett, s a nemi erőszakot az apjaa az unokák szeme láttára követte el. Az ügyésznő elmondása szerint az egy idő után elfásult lány két dologtól rettegett, apja felbukkanásának kiszámíthatatlanságától és attól, hogy esetleg elveszi tőle gyermekeit. Fritzl gyakran alkalmazott büntetést, sötétben, hidegben tartotta a föld alatt élőket, leghosszabb ideig 10 napig nem engedett be hozzájuk semmilyen világosságot.

Elisabeth Fritzl, a pincében, súlyos betonajtó mögött rejtegetett, árammal és gázzal védett gödörben élt asszony nem jelent meg a tárgyaláson, vallomását a nyilvánosság kizárásával már előbb filmre vették, s ezt a felvételt szembesítették az apjáéval. Még attól is meg akarták óvni, hogy szembe kelljen nézni szörnyeteg fogvatartójával. A vád szerint Fritzl rabszolgaként bánt a lányával, tőle is, tőle született gyermekeitől is elvette a szabadságot.

Ezeket a vádakat Fritzl hétfő délelőtt halkan és udvariasan el is ismerte. Hogy erőszakot hajtott volna végre a lányán, vitatta, azt pedig, hogy az 1996-ban született fiúikrek egyikét, aki rossz állapotban volt, de élt, s ő így dobta tűzre, tagadta. A gyilkosságot tehát, amelyért garantáltan életfogytiglant kapna, nem ismerte el.

Az ügyvédje, a sztárvédő Rudolf Mayer elfogulatlan vélemény formálására kérte az esküldteket, magyarázni próbálva, hogy bonyolult személyiséggel ülnek szemben, akit nem lehet leegyszerűsítve szörnyetegként elintézni. Hiszen, ha csak a lányához kötötte incesztiózus vágy, miért épített fel mellé egy második családot?Miért emelt ki a földalatti életből három gyermeket, akik életét a felszínen az ottani családéhoz kötötte? Miért vitte el kórházba Elisabeth súlyosan megbetegedett 19 esztendős pince-lányát, miközben sejthette, hogy ezzel egész felépített kettős életét veszélyezteti?

Az ügyész és az ügyvéd nyitóbeszéde után a bírónő egyeztette Fritzl adatait, s élettörténetéről faggatta. Az összhajú férfi rezenéstelenül válaszolt a kérdésekre, remegni csak egyszer kezdett, amikor anyjához fűződő viszonyáról kérdezték. A kérdezés eljutott 1984-ig, amikoris Fritzl a pincébe hurcolta lányát. A bíróság tagjai ekkor visszavonultak, hogy eldöntsék, a következő korszak feltárása történhet-e az újságírók füle hallatára. Pár perc után ismét a teremben a taláros kvartett. Kiküldik a sajtót, a személyi jogok védelme Fritzlre is kiterjed.

Vonul ki a média a bíróság épületéből, élőben keveset látott. Pedig vannak itt a tengerentúlról, a német, a francia, a holland, a dán sajtóból szép számmal, az ajtó előtt televíziós teamek vadásznak eseményre. Délutánonként egy nagypapa külsejú bírósági szóvivő, Franz Cutka mondja el majd a héten, hogy az újságírók mit is láthattak, hallhattak volna, ha hagyják őket. Az ítélethírdetés péntek délután lesz, majd akkor visszajöhetnek.

Földvári Zsuzsanna

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

A szíriai hadsereg már csak hat kilométerre van a török határtól

A szíriai hadsereg már csak hat kilométerre van a török határtól

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát