szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió úgy döntött hétfőn, hogy nem állítja helyre az Aljakszandr Lukasenka elnök és további 35 fehérorosz személyiség elleni szankciókat, hanem meghosszabbítja kilenc hónappal e szankciók októberben elhatározott, hat hónapra szóló felfüggesztését.

Uniós források közlése szerint ugyanakkor az EU tagállamai, hogy szilárdságot mutassanak az emberi jogok megsértésének fehéroroszországi eseteivel szemben, úgy döntöttek, hogy egy évvel meghosszabbítják azon büntető intézkedések - például a fegyverembargó - érvényét, amelyeket nem függesztettek fel a múlt év októberében.
    
A miniszterek a témáról kiadott közlemény szerint megállapították, hogy a beutazási szankciók felfüggesztését néhány pozitív fejlemény követte, de emberijog-sértéseket még a közelmúltban is több ízben lehetett tapasztalni a volt szovjet köztársaságban.
    
Fehéroroszország azon államok közé tartozik, amelyeket az unió keleti szomszédként kiemelt partnerként kezel. A csoportra hozott döntések ugyanakkor - a demokráciával összefüggő hiányosságok miatt - Minszkre csak feltételesen érvényesek. 
    
Az unió május elején csúcstalálkozót tart a hat érintett országgal (Fehéroroszország, Ukrajna, Moldova, Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán), hogy útjára indítsa a mediterrán térséggel tavaly kezdett kiemelt együttműködést egyensúlyozni hivatott keleti partnerség programját. Elképzelhető, hogy a hétfői döntés fényében Lukasenka is meghívást kap a találkozóra. Erre a kérdésre várhatóan az EU-tagországok vezetői is kitérnek csütörtöki brüsszeli találkozójukon. 
        
Fehéroroszországot egyes EU-tagállamokban még mindig Európa utolsó diktatúrájaként emlegetik. Több tagállam ugyanakkor határozottan érvelt azzal hétfőn, hogy nem a szankció a nyomásgyakorlás legmegfelelőbb eszköze. Érvként hozták fel a vitában azt is, hogy amennyiben az EU elszigeteli Minszket, azzal Oroszországot segíti befolyásának növelésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Mi a fehérorosz elnök titkos vágya?

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt szeretné, ha az oroszok Iszkander rakétákat telepítenének országa területén, de ha nem jön létre a megállapodás, akkor Fehéroroszország vásárolna és maga telepítene ilyen rakétákat.

MTI Gazdaság

Az IMF 2,5 milliárd dollárral segít Fehéroroszországnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,5 milliárd dolláros készenléti hitelkeretben állapodott meg Fehérorszországgal, a megállapodást várhatóan januárban jóváhagyják, és utána Fehéroroszország azonnal lehívhatja az első, 800 millió dolláros részletet.

Marabu Féknyúz: Ez a költségvetési hiány?

Marabu Féknyúz: Ez a költségvetési hiány?

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt