szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dzsalal Talabani iraki elnök felszólította Törökországot, hogy adjon amnesztiát a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosainak - írta a Sabah című török lap szerdai számában.

Ez a lépés megalapozhatja a békemegállapodást - vélekedett Talabani többnapos isztambuli látogatásán. Az észak-iraki Erbílben áprilisban nemzetközi találkozót rendeznek, amelyen várhatóan valamennyi jelentős kurd párt fegyverletételre szólítja majd fel a PKK-t.

"Meggyőződésem, hogy a PKK azt fogja tenni, ami minden kurd csoport számára elfogadható" - mondta a kurd nemzetiségű iraki elnök, aki szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett mozgalom készen áll arra, hogy letegye a fegyvert.

Talabani vezeti a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) pártot, amelynek döntő szava van az észak-iraki Szuleimáníja autonóm tartományban. A PKK-nak több tábora is van Irak északi részében, ahonnan több ízben támadásokat hajtott végre a szomszédos Törökország ellen. Török harci gépek pedig rendszeresen mérnek csapásokat észak-iraki célpontokra, ahol kurd gerillák állásait sejtik.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot a török kormányerők ellen annak a reményében, hogy Törökország többségében kurdok lakta területei nagyobb autonómiára, illetve függetlenségre tesznek szert. Az összecsapásokban eddig több mint 35 ezren vesztették életüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A PKK tagadja, hogy köze van az isztambuli merénylethez

Visszautasította a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), hogy bármiféle felelősség terheli az isztambuli terrortámadásért - írta hétfőn a Milliyet című török újság a titkosszolgálat egyik ankarai munkatársára hivatkozva.

MTI Világ

Iraki gerillák Talabanival tárgyalnának

Iraki iszlámista és baaszista fegyveres csoportok kapcsolatba léptek a bagdadi elnöki hivatallal, hogy párbeszédet kezdjenek, válaszolva Dzsalal Talabani államfő felhívására - közölte az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

MTI Világ

A PKK zsarol, Berlin nem tárgyal

A leghatározottabban elutasította a foglyul ejtett német hegymászók szabadon bocsátása fejében a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által támasztott követeléseket a berlini kormány.

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Olvasóink valójában egy demokratikus értékeket valló klub elkötelezett tagjai – Jakus Ibolya a hvg360 első évéről

Olvasóink valójában egy demokratikus értékeket valló klub elkötelezett tagjai – Jakus Ibolya a hvg360 első évéről

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's