szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétheti haladékot kapott a kormányalakításra Simon Peresz izraeli államfőtől Benjámin Netanjahu kijelölt miniszterelnök - közölte pénteken az izraeli elnöki hivatal.

Netanjahu eredeti kormányalakítási megbízatása vasárnap jár le. A megbízott miniszterelnök a haladékot arra próbálja felhasználni, hogy meggyőzze az Ehud Barak vezette Munkapártot a kormánykoalícióban való részvételről.
 
Barak, a Munkapárt vezetője, a távozó kormány védelmi minisztere korábban nagy nemzeti egységkormány megteremtése mellett foglalt állást egy nyilatkozatában. Szavai szerint megpróbáltatások várnak Izraelre a biztonsági kihívások és a gazdasági válság miatt, ezért van szükség széles egységkormányra a jobboldali Benjámin Netanjahu vezetése alatt. "Egy csupán a jobboldalra korlátozódó kormány csak bajt okozna" - mondta.  Az izraeli média szerint Barak - volt kormányfő, egykori vezérkari főnök - szeretné megőrizni védelmi miniszteri posztját. 
 
Bár Netanjahu a vallásos és a szélsőjobboldali pártok támogatásának köszönhetően már jelenleg is abszolút többséget élvez a kneszetben, szélesebb, politikailag kiegyensúlyozottabb kabinetet szeretne alakítani a Munkapárt bevonásával. Ez utóbbi azonban igen megosztott a kérdésben, és jövő kedden tartandó rendkívüli kongresszusán dönt a kérdésről. 
 
Az izraeli törvények lehetőséget teremtenek a késleltetésre. Netanjahunak vasárnapig kellett volna megalakítania kormányát és annak összetételét jóváhagyásra a törvényhozás elé terjesztenie. Ennek hiányában azonban az államfőtől haladékot kellett kérnie, amelynek hatálya április 3-án jár le.
 
Netanjahu a sajtó előtt megerősítette Peresznek: a nemzeti egységkormány létrehozásához szüksége van a haladékra. "Egy ilyen kormány megteremtése még inkább nélkülözhetetlennek tűnik számomra, miután tárgyaltam a vezérkarral és az ország gazdasági irányítóival" - mondta a megbízott kormányfő, utalva az ország biztonságát fenyegető veszélyekre, valamint a gazdasági válságra.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Netanjahu alakíthat kormányt Izraelben

Benjamin Netanjahut, a jobboldali Likud párt vezérét kéri fel Simon Peresz államfő az új izraeli kormány megalakítására - közölte az elnöki hivatal.

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek