szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilencen meghaltak, 23-an megsebesültek szombaton az iraki Hilla közelében egy al-Kaida-ellenes szunnita milícia főhadiszállása elleni öngyilkos merényletben – közölte az iraki hadsereg.

A kamikaze egy övére szerelt robbanószerkezetet hozott működésbe Latifíjában, amikor a hadsereg képviselői az egykori lázadókból verbuvált fegyveres egységeknek a fizetést vitték. Az áldozatok között katonák és milicisták egyaránt vannak.

A Szahva (Ébredés) nevű fegyveres egységek 2006 szeptemberében jelentek meg először al-Anbár tartományban az amerikai hadsereg által ösztönzött helyi törzsfők kezdeményezésére. Ezek a szunniták, aki korábban az Irakot megszálló amerikai vezetésű koalíció ellen harcoltak, volt fegyvertársaik és a túlságosan szélsőséges és véres al-Kaida ellen fordultak.

A milíciák fontos szerepet kaptak az iraki lázadók elleni amerikai stratégiában. Április 2-án az amerikai hadsereg átadta az iraki hatóságoknak a Szahva 92 ezer tagja feletti ellenőrzést. Volt bajtársaik azonban árulóknak tartják őket, és már hónapok óta több merényletet követtek el ellenük.

A latifíjai merényletet egy nappal azután hajtották végre, hogy Moszulban öt amerikai katona halálát okozta egy robbanószerrel megrakott teherautóval elkövetett öngyilkos merénylet. Moszul az iraki al-Kaida utolsó városi bázisa. Ez volt egy év óta leggyilkosabb merénylet a nyugati koalíció katonái ellen.

Az elmúlt hónapokban a 2003. márciusi invázió óta legalacsonyabb szintre süllyedt az erőszakos cselekmények száma. Ugyanakkor az idén márciusban, majd áprilisban elkövetett merényletek, köztük az április 6-i bagdadi merényletsorozat, amelynek 34 halottja és 130 sebesültje volt, ismét az erőszakhullám megerősödésével fenyegetnek, miközben Washington a 140 ezer katona fokozatos kivonását tervezi az országból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után