szerző:
MTI

Nyilatkozatban ítélte el a "Dél-Szlovákiában, különösen Rozsnyón és Rimaszombaton" növekvő türelmetlenség megnyilvánulásait a kisebbségi és emberi jogok szlovák illetékese.

Dusan Caplovic kormányfő-helyettes arra reagált, hogy az utóbbi napokban romaellenes falragaszok jelentek meg Rozsnyón és Rimaszombaton. Nyilatkozatában megjegyezte: a mostani támadások a roma kisebbség ellen irányultak, amely nagy számban él a régióban, de az utóbbi évtizedek során többségében elveszítette önazonosságát, s leginkább magyarnak vallja magát.

A politikus, akit a Sme című szlovák véleményformáló napilap a pozsonyi kabinet leginkább magyarellenes tagjának minősített, sejteni engedte, hogy a szlovákiai romaellenes támadások értelmi szerzőit Magyarországon kell keresni.

Caplovic kifejtette, a globális pénzügyi-gazdasági válság különösen jó feltételeket teremtett az idegengyűlölő és rasszista eszmék terjesztéséhez. Szerinte erre Magyarország a példa, ahol a múlt évben több etnikai indíttatású gyilkosság történt, s ahol nyilvánosan és akadályok nélkül hangoztathatnak újfasiszta és újnáci eszméket szélsőséges csoportok. Úgy véli, hogy a romaellenes falragaszok értelmi szerzői között gyanítható a Magyar Gárda, a Nemzeti Őrsereg és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, amely a közelmúltban ebben a régióban is tagtoborzót tartott.

"A déli szomszédunknál az utóbbi időben tapasztalható romaellenes, zsidóellenes és szlovákellenes megnyilvánulások és hangulat - amelyeket a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Őrsereg és a közelmúltban a régióban is tagtoborzót rendező Magyar Gárda terjeszt - kézjegyét a rimaszombati és a rozsnyói romaellenes megnyilvánulások és tevékenység is magán viseli" - áll a miniszterelnök-helyettes közleményében.

Caplovic szerint az intoleráns megnyilvánulások ellen keményen fel kell lépni, mert hallgatás esetén fellángolhat a gyűlölet veszélyes tüze.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Csáky elítéli a szlovák kampány magyarellenességét

Csáky Pál elfogadhatatlannak tartja, hogy a szlovákiai államfőválasztás kapcsán egyes szlovák politikusok különbséget tettek a szlovákiai magyarok és a szlovákok szavazatának értéke között, illetve hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) támogatásának elfogadása bármely politikus részéről is szlovák nemzeti érdeket sértene.

MTI Itthon

A szlovákok készülnek Toroczkaiék fogadására

Készül a szlovák rendőrség a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) interneten bejelentett szlovákiai tagtoborzására - erősítette meg Martin Korch rendőrségi szóvivő a pozsonyi SITA hírügynökségnek.

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén