szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szankciókat vezetett be az amerikai kormány három mexikói kábítószerkartell ellen, gesztusértékű lépésként Barack Obama elnöknek a szomszédos országbeli látogatása előtt.

A washingtoni Fehér Ház által helyi idő szerint szerdán bejelentett büntetőintézkedés a Sinaloa, a Los Zetas és a La Familia Michoacana kartellre vonatkozik. A döntés felhatalmazza az amerikai kormányt e bűnszövetkezetek vagy a nevükben eljáró személyek vagyonának befagyasztására, elkobzására.

Washington ezzel gesztust tett Felipe Calderón mexikói államfőnek, egy nappal az előtt, hogy Barack Obama Mexikóba érkezik, első latin-amerikai államfői látogatására.

A szankciókra vonatkozó döntéssel az amerikai kormány azt "hangsúlyozza, hogy támogatja Calderón elnöknek a kartellek ellen indított bátor küzdelmét" - mondta újságíróknak Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

A kábítószer-csempészet elleni küzdelemre vonatkozó amerikai törvény kötelezi a Fehér Ház lakóját arra, hogy minden év június elsején megnevezze a drogcsempész bűnszövetkezeteket. Obama azonban - az amerikai elnökök közül elsőként - nem várta meg a törvényben foglalt határidőt - jegyezte meg Gibbs.

Obama mindenekelőtt a kábítószer-ellenes harc egyeztetéséről tárgyal majd vendéglátóival. Obama hatalomra kerülése óta változtatott Washingtonnak a kokaincsempészéssel kapcsolatos politikáján, és eltökélte, hogy a küzdelmet amerikai területen fogja megvívni, ellentétben elődjeivel, akik ezt a harcot Mexikó területére korlátozták. Látogatása egyebek között ennek a politikai váltásnak a szentesítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!