szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül lendültek akcióba Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén. Ami eddig biztos: Eduardo Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert agyonlőtték, Mario Tadicot és Tóásó Elődöt őrizetbe vették.

Az El Mundo című bolíviai újság internetes oldalán (elmundo.com.bo) közzétett beszámoló szerint a fővárosból, La Pazból érkezett kommandósok negyed négykor szállták meg a szállodát, majd negyedórával később lövöldözés és robbanás verte fel a csendet. Másfél órával később körülvették és átkutatták a Santa Cruz-i vásárvárost (Fexpo), amelynek egyik pavilonjában fegyverekre és robbanóanyagra bukkantak. A pavilont Bolívia második legnagyobb vezetékestelefon-szolgáltatója, a Santa Cruz-i székhelyű Cotas társaság bérelte, de a biztonsági kérdésekért a Fexpo felelt.

A rendőrség fél hétkor tette közzé az első információkat a szállodában és a Fexpón történtekről, majd 8 órakor Johnny Vargas, Santa Cruz megye rendőrparancsnoka ismertette a száraz tényeket. Egész reggel folyamatosan érkeztek rendőri egységek és járművek a vásárvárosba, de a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai csak 12 óra 35 perckor léphettek be a Cotas pavilonjába, hogy felvételeket készíthessenek a felfedezett fegyverekről és robbanóanyagokról. 

A bíborost is kiszemelték?

A Los Tiempos című újság úgy tudja, hogy egy 12-es kaliberű félautomata sörétes vadászfegyvert, egy 30.30-as kaliberű karabélyt, két régi puskát, egy M-16-os katonai karabélyt, egy 9 milliméteres pisztolyt, egy 9 milliméteres géppisztolyt és egy házilagos készítésű pisztolyt, dinamitot, C4-es és TNT-robbanótölteteket, gyújtózsinórt és detonátorokat, valamint lőszereket találtak a rendőrök. 

Edu Őszöddel házalt

Eduardo-Rózsa Flores szeretett a tűzzel játszani. Nemrég újságíróknak azt mondta, sok pénzért fellebbenti a fátylat az őszödi kiszivárogtatóról. Egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy a merényletkísérlet kamu. A hvg.hu elemzése.

La Pazból már délelőtt 11 órakor megérkezett Santa Cruzba Víctor Hugo Escóbar, a rendőrség országos parancsnoka, Marcos Farfán belügyminiszter-helyettes és a nyomozás vezetésére a legfőbb ügyész által kijelölt Marcelo Sosa ügyész. A Cotas pavilonjában 13 órakor tartott közös sajtótájékoztatón Escóbar úgy fogalmazott, hogy "bérgyilkosok és terrorista zsoldosok bandáját" ártalmatlanították. Azt nem árulta el, hogy ki bérelte fel őket, de azt állította, hogy ez a csoport követett el szerdán robbantásos merényletet Julio Terrazas bíboros rezidenciája ellen, s a további célpontok között szerepelt Evo Morales államfő, Álvaro García Linera alelnök, Santa Cruz megye több vezetője, köztük Rubén Costas prefektus.

Eközben a szállodát teljesen elzárták a külvilágtól, az állítólagos terroristákon kívül ott tartózkodó mintegy harminc vendég reggel távozhatott. A holttesteket 15 órán keresztül a szállodában őrizték, Rafael Vargas igazságügyi orvosszakértő délután fél négykor érkezett meg a helyszínre, ám a tetemeket csak este fél hétkor szállították el a San Juan de Dios nevű kórház hullaházába. Este fél nyolckor kezdődött a boncolás Antonio Tórrez, az igazságügyi orvosszakértői intézet (IDIF) igazgatójának jelenlétében.

Vargas doktor nem volt hajlandó nyilatkozni sem a halál bekövetkeztének okáról, sem arról, hogy mit látott a szállodában. Mindössze annyit mondott, hogy azért késlekedtek a holttestek elszállításával, mert ennyi ideig tartott a helyszínelés, a bizonyítékok összegyűjtése. Mindazonáltal már kiszivárgott, hogy lövésektől származó belső vérzés és az annak következtében fellépő hipovolémiás sokk végzett a három férfival. 

Hernán Rossel, a szálloda igazgatója több interjúban elmondta, hogy Eduardo Rózsa Flores és négy társa kedd este jelentkeztek be, irataikat - útlevél, illetve személyi igazolványt - felmutatták. Normálisan viselkedtek, nem keltettek semmiféle gyanút. A negyedik emeleten külön-külön szobákban helyezték el őket. 

Homályos részletek

Az ügy körül azonban számtalan részlet homályos és ellentmondásos, Santa Cruzban a helyi hatóságok és a sajtó képviselői kérdések és bírálatok özönét zúdították a La Pazból érkezett szövetségi vezetőkre. Már a szállodai lövöldözésről is ellentmondásos beszámolók érkeztek. Egyes jelentések szerint előbb lövöldözés volt, majd utána következett be a robbanás. Mások szerint viszont a kommandósok előbb berobbantották az ajtókat, és utána lőttek. 

A helyszínen készült felvételek szerint Eduardo Rózsa Flores és társai aludtak, egy szál alsónadrágban érte őket a halálos lövés. A szálloda falain egyetlen lövésnyom sincs, és nem sebesült meg egyetlen rendőr sem. Víctor Hugo Escóbar később maga is elismerte, hogy az első jelentésekkel ellentétben valójában nem is volt tűzpárbaj a kommandósok és a célpontok között.

Costas prefektus a kormány által előkészített showműsornak nevezte a történteket, aminek szerinte az a célja, hogy lejárassa a Moralessel szemben álló megyét, támadást intézzen annak hatóságai ellen. Különösnek nevezte, hogy egy olyan embert, aki a horvát hadseregben harcolt, terrorakciók elkövetése közben találják meg, és a fegyvereit éppen a Fexpón rejtegesse.

Az El Deber című, Santa Cruz-i lap internetes honlapján (eldeber.com.bo) a törvényesség kérdését feszegeti. Samuel Saucedo bíró kijelentette, hogy a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő eseteket kivéve törvénytelennek minősül a kommandósok akciója az igazságügyi hatóságok felügyelete nélkül. A Santa Cruz-i hatóságok közlése szerint részükről nem volt jelen ügyész, ráadásul azt a belügyminisztérium illetékese is elismerte, hogy Mario Uribe legfőbb ügyész utasításának alapján senki nem volt ott a szállodai akcióban. Értetlenséget váltott ki az is, hogy a helyi rendőrséget nem engedték közel a helyszínhez. A megválaszolatlan kérdések sorjáznak, így például az a felvetés is, hogy egy feltételezett terrorista csoport miért szállodában működött, miért nem egy biztonságos házban...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon