szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyveresek megtámadtak egy rabszállító rendőrségi autókonvojt Mexikóban, és megöltek nyolc embert a kísérő hatósági emberek közül, de a rabokat - köztük egy drogbárót - nem sikerült kiszabadítaniuk - közölte vasárnap a közbiztonsági minisztérium.

Négy rendőr, két nyomozó és két börtönőr halt meg a szombati támadásban. A konvojban kilenc rabot, köztük a Beltrán Leyva fivérek drogkartelljének egyik fontos alvezérét, Jerónimo Gámezt szállították, akit januárban fogtak el Mexikóvárosban. A gépkocsioszlop úti célja Nayarit szövetségi állam fővárosának, Tepicnek a börtöne volt. A fegyveres támadók három autóban utaztak, és nem sokkal azután támadták meg a rabszállítókat, hogy azok elhagyták a nayariti repülőteret. A rendőrségi konvoj a rabokkal együtt végül célba ért.

Mexikóban gyakran történnek hasonló támadások a fegyveres testületek ellen, de ritka az ilyen véres kimenetel. Az országban nagyon sok bűncselekmény, gyilkosság történik a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban. Azóta, hogy Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban elrendelte: a hadsereg mintegy 45 ezer tagjának a kábítószer-ellenes küzdelemben kell részt vennie, több mint 10 ezer embert öltek meg a kábítószerrel összefüggésben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Félmilliárdos rablás: másfél év az előkészületekre, két év az elfogásra

Több év múlva zárulhat csak az aszódi pénzszállító elleni rablás ügye, mivel a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a bűnsegédek korábbi első fokú ítéletét hatályon kívül helyezte, így esetükben az eljárás elölről kezdődik. A bíróság a rablókra kiszabott korábbi döntést helybenhagyta, illetve egyiküknél súlyosbította, kilenc évről tizenegyre emelve a fegyházban letöltendő szabadságvesztés idejét.

MTI Világ

Elise elrablása: Moszkva kifakadt a magyar hatóságokon

Külön ki kell emelni a magyar hatóságok és azon belül is a rendőrség "rendkívüli hatékonyságát" Elise megtalálásában - hangsúlyozta a Tiszabecsnél édesanyjával együtt feltartóztatott francia-orosz állampolgárságú kislány édesapjának ügyvédje hétfőn a France Info francia hírrádióban. Az orosz parlament felsőházának első alelnöke viszont a magyar hatóságokat ostorozza.