szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és a két életben maradt gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor - állítja a bolíviai ügyvédi kamara elnöke.

Edwin Rojas szerint az eljárás során a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányos és a büntető törvénykönyvben rögzített garanciákat. Az egyik bolíviai hírportál (fmbolivia.com) vasárnap pontokba szedve ismertette kifogásait, amelyek egybecsengenek a Santa Cruz-i prefektus már korábban nyilvánosságra hozott ellenvetéseivel. Első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint a házkutatáshoz bíró végzés kell. Ez a feltétel nem teljesült, amikor a rendőrség behatolt a szállodába, ahol a feltételezett terroristák megszálltak. A hírportálon megjelent cikkben hozzátette, hogy az alkotmányos előírások szerint éjszaka nem lehet berontani egy lakásba.
   
A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, ahogyan helyi rendőrök sem. Hozzáfűzte, hogy az ügyészség garantálja az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását. A bolíviai Btk. szerint a fogva tartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. "Az őrizetbe vetteknek joga van ahhoz, hogy beszélhessenek a családjukkal és szabadon nyilatkozzanak a sajtónak" - jelentette ki Rojas. Felrótta azt is, hogy a gyanúsítottakat szombaton sem mutatták meg a nyilvánosságnak, amikor előzetes letartóztatásba kerültek La Pazban, a San Pedro-i börtönben.
   
Követelte, hogy tegyék közzé a törvényszéki és a ballisztikai szakértői vizsgálatok eredményét. Ideje volna megtudni, hogyan is zajlott a rendőrségi akció a szállodában, és valóban volt-e ellenállás - fejtegette a kamarai elnök. Emlékeztetett arra is, a helyi hatóságok megütközéssel fogadták, hogy csütörtökön hajnalban éjfél után két perccel egy Hercules típusú repülőgéppel a rendőrség elitalakulatának több száz tagja érkezett Santa Cruzba, kizárva az akcióból a helyi rendfenntartókat. Rohas említést tett arról, hogy a Las Americas szálloda vezetése panasz emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen. A hétpontos listát azzal zárta: az ügyészség mellőzése miatt történhetett meg az is, hogy a meggyilkolt "terroristák" holttestei több mint 14 órán át a helyszínen hevertek.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok