szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az erdélyi magyarság átlagánál pesszimistábbak a háromszéki magyarok, kétharmaduk szerint elegendő egy politikai mozgalom a romániai magyarság képviseletére - derül ki a Kvantum Research kolozsvári közvélemény-kutató cég február végén, március elején készített felméréséből.

Az erdélyi átlagnál magasabb, 82,2 százalék azok aránya, akik úgy vélik, Romániában rossz irányba haladnak a dolgok, 53 százalék elégedetlen jelenlegi életkörülményeivel, majdnem 35 szá­zalék úgy véli, egy év múlva a jelenleginél is rosszabbul fog élni, s alig 15 százalék számít életszínvonala javulására - írja internetes oldalán a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) felkérésére elvégzett felmérésről.

Romániában a magyarok 47 százaléka érzi úgy, hogy hátrányt jelent magyarsága. Kovászna megyében 52,1 szá­zalék az arányuk - idézi a lap ki Kiss Tamás szociológust, aki Sepsiszentgyörgyön ismertette a kutatás Kovászna megyére vonatkozó adatait.

A székelyföldi megyében a legtöbben a munkahelyteremtést jelölték meg az RMDSZ legfontosabb feladataként, ezt követi a magyar nyelvű oktatás, a felsőoktatás, az utak javítása, és negyedik helyen, a válaszadók 18,5 százalékának válaszában szerepel az autonómia.

A háromszéki magyarok 64,8 százaléka egyetlen politikai szervezetben látja a magyarság jövőjét, 31,9 százalék a többpártrendszert támogatja. Az itt élők 52 százaléka elégedett az RMDSZ kormányzati tevékenységével, és 74,8 százalék támogatná a szövetség újabb kormányzati szerepvállalását.

Ha a jövő vasárnap parlamenti választások lennének, 41,9 százalék menne el biztosan szavazni, és 79,8 százalék az RMDSZ-re voksolna. A Magyar Polgári Párt népszerűsége az elmúlt egy év alatt megfeleződött, most 12,5 százalékos a támogatottsága.

A felmérésből kiderül, hogy alacsony részvételre lehet számítani a június eleji európai parlamenti választásokon, várhatóan a jogosultak 30 százaléka szavaz majd. Az RMDSZ-Tőkés közös lista a háromszéki magyarok 86 százalékának támogatására számíthat.

A Kovászna és Hargita megyei megkérdezettek többsége (68 százalék) egyetért a két megye egyesítésével, bár Kovászna megyében 23,1 százalék a Brassó megyéhez csatlakozásban látná a jövőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját