szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs bizonyíték arra, hogy a bolíviai Santa Cruzban múlt héten lelőtt Eduardo Rózsa-Flores és társai Evo Morales elnök meggyilkolására készültek volna - ezt maga a főügyész nyilatkozta. Igaz, Flores vallomása, amelyet a Magyar Televízióban adtak le kedd este, az ügyész szerint sokat "segít a nyomozásban".

Csak spekuláció, hogy a múlt héten a kommandósok által lelőtt Eduardo Rózsa-Flores és szintén lelőtt, illetve letartóztatott társai a bolíviai elnök meggyilkolására készültek. Ezt Marcelo Sosa, a Floresék elleni nyomozást vezető főügyész állítja, aki az Irish Times című ír napilapnak nyilatkozott. (A rajtaütés során egy ír férfi, a Floresékhez tartozó Michael Dwyer is életét vesztette.) Igaz, a főügyész hozzátette: a rendelkezésre álló bizonyítékokat tovább vizsgálják.  

A szabálytalanságoktól hemzsegő rendőrségi rajtaütés - amely az eddigi információk szerint nem tűzharc, hanem szabályos kivégzés volt - körülményeit és az eljárás jogosságát nemcsak Bolíviában, de az ügyben érintett állampolgárok hazájában, így Magyarországon, Horvátországban és Írországban is vitatják - igaz, Budapest nem külügyként, hanem konzuli ügyként kezeli az esetet. 

Írország nemzetközi vizsgálat lefolytatását követelte, amire válaszul Morales közölte: a külföldi államoknak nincs hatáskörük erre. Sőt, az elnök odáig ment, hogy azt állította, az európai országok küldték rá a rendőrség által likvidált csapatot. Újabban azonban már Morales sem zárkózik el egy nemzetközi vizsgálattól.

A főügyész szerint Morales a bolíviai titkosszolgálattól kapta azt az információt, hogy az európai államok küldték rá a "merénylőket". Sosa ugyanakkor azt állítja, hogy a rajtaütés jogszerű volt, s nem volt szükség ügyészi jelenlétre. Ezt azonban a lapnak bolíviai jogászok cáfolták. A főügyész továbbra is azt állítja, hogy tűzharc alakult ki Floresék és a rendőrség között.

Az Irish Times-nak nyilatkozó hoteligazgató szerint azonban szó sem volt semmiféle tűzharcról, a "katonai stílusú" műveletben több mint harminc rendőr vett részt.

A Kepes-felvétel lesz a "bizonyíték"?

Az ügyész szerint sokat segít a nyomozásban az a videofelvétel, amelyet kedden vetítettek az egyik magyar tévécsatornán, s amelyben Rózsa Flores Eduardo beszámolt bolíviai útjának céljáról. "A felvétel világos, irányt mutat a vizsgálatban, és (a tartalmát) megpróbáljuk megerősíteni a saját eszközeinkkel" - jelentette ki szerdán a sajtónak Marcelo Sosa La Paz-i ügyész. Rózsa Flores interjúja (amelyet Kepes Andrásnak adott és az MTV adta le kedd este) nagy érdeklődést keltett a bolíviai tömegtájékoztatásban, amely a kormány reagálására vár. A kabinet jelenleg szokásos szerdai ülését tartja, s utána tájékoztatást ígért.

Az interjúban Flores elmondta: Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába. Azt is elárulta, hogy szülőhelyéről, Santa Cruzból kérték fel, hogy segítsen megszervezni az országrész védelmét, mert "kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor". Elmondása szerint az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, "de erőt felmutatva" elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását.

Az ír kormány szerint alapos magyarázatra van szüksége arról, hogy milyen körülmények között halt meg a Bolíviában az állambiztonsági erők által lelőtt ír férfi, de ez nem jelenti azt, hogy Dublin beavatkozna Bolívia belügyeibe. Micheál Martin ír külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy "Írország nem rokonszenvez semmiféle akcióval, amely Bolívia destabilizálására irányul, vagy fenyegetné az ország demokratikusan megválasztott elnökének a biztonságát". Egyúttal visszautasította Evo Morales bolíviai elnök vádját, hogy az ír és más érintett kormányok be akarnának avatkozni Bolívia belpolitikai ügyeibe. 

"Az ír kormánytól távol áll annak szándéka, hogy belekeveredjen Bolívia belső ügyeibe. Kizárólag azért érdeklődünk, mert a bolíviai állambiztonsági erők megöltek egy ír állampolgárt, méghozzá különösen erőszakos körülmények között" - hangsúlyozta.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára