szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyűjtést indít a Vöröskereszt a Bolíviában múlt héten megölt Magyarosi Árpád holttestének hazahozataláért - mondta a Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek. Harrach Gábor arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt vizsgálja, nem sérülnek-e a Bolíviában fogva tartott Tóásó Előd jogai.

"Felkereste a Magyar Vöröskeresztet Magyarosi Árpádnak, a Santa Cruzban nemrég lelőtt romániai magyar férfinak az édesanyja, arra kérve minket, hogy segítsünk neki előteremteni fia holtteste hazahozatalának a költségeit. A Magyar Vöröskereszt humanitárius kötelezettségének érzi a segítségnyújtást ebben a helyzetben." Ezért pénzgyűjtést szervez Magyarosi Árpád holttestének hazaszállítási költségeinek a fedezésére - mondta Harrach Gábor. A koporsót Budapestre szállítják majd, ha összegyűlik az ehhez szükséges több ezer dollár - tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága vizsgálja, hogy a börtönbe került Tóásó Előd számára biztosítottak-e a genfi egyezményben rögzített jogok. A szervezet segíti a családdal való kapcsolattartásban is - tette hozzá. "Megnézik a helyszínen, hogy megfelel-e a nemzetközi normáknak, a genfi egyezménynek a fogva tartás körülménye. Vizsgálják egyebek mellett, hogy nem kínozzák-e a fogva tartottat, tarthatja-e a kapcsolatot a családtagjaival" - mutatott rá Harrach Gábor.

A Vöröskereszt segítségét kedden kérte Dénes Edit, a Tóásó Előd nővére. A nemzetközi szervezet munkatársai már foglalkoznak az üggyel, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy sérültek-e a magyar férfi jogai - tette hozzá. A genfi egyezmény értelmében egyébként egyik azt aláíró állam sem akadályozhatja a Vöröskereszt munkáját saját területén.

Bolíviai rendőrök múlt csütörtökön egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok szerint egy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely mások mellett Evo Morales elnök életére tört. Rózsa Flores Eduardót pénteken eltemették Santa Cruzban. Michael Martin Dwyer holttestét szombaton adták ki az ír konzulnak, hogy hazaszállítsák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Santa Cruz védelmét szervezte Rózsa-Flores a tévés végrendelet szerint

Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa-Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről egy tavaly rögzített interjúban beszélt, amelyet a Magyar Televízió kedden sugárzott.

Vélemény

Gerillajáték? - tragikus vég Bolíviában

Marxnak egyvalamiben talán mégis igaza volt. Hogy az összes történelmi cselekvés kétszer zajlik le: először tragédia, másodszor pedig tragikomédia gyanánt. Eduardo Rózsa-Flores véres halála nincs híján a szürreális motívumoknak. Mintha a sors produkálna bizarr, fekete szomorújátékot. - A publicista eszmefuttatása: egy lehetséges sorsvázlat.

MTI Itthon

Tóásó Előd a bolíviai veszélyekről írt egy ismerősének

Rózsa Flores Eduardo, Tóásó Előd és csoportja az Evo Morales ellen küzdő ellenzékhez tartozott, amely autonómiát akart Bolívia keleti részén - mondta hétfőn az MTI-nek a Székelyföldön lakó Nagy Attila, aki internetes barátságban volt Tóásó Előddel.

MTI Világ

Rózsa-Flores lelövése: konzuli, nem államközi ügy

Magyarország szerint a Bolíviában lelőtt és börtönbe került magyarok ügye továbbra is konzuli és nem államközi kérdés - hangsúlyozta a külügyi szóvivő. Szelestey Lajos ezt arra reagálva mondta, hogy a bolíviai elnök szerint Magyarország is terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmez.

MTI Világ

Balázs: belpolitikai küzdelmek áldozatai lehettek Rózsa-Floresék

A külügyminiszter szerint nem lehet kizárni, hogy bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak a csütörtökön megölt és elfogott magyarok. "Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták őket eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek" - mondta Balázs Péter hétfőn Budapesten.

hvg.hu Világ

Nincs bizonyíték a bolíviaiak kezében, de jól jött nekik Kepes műsora

Nincs bizonyíték arra, hogy a bolíviai Santa Cruzban múlt héten lelőtt Eduardo Rózsa-Flores és társai Evo Morales elnök meggyilkolására készültek volna - ezt maga a főügyész nyilatkozta. Igaz, Flores vallomása, amelyet a Magyar Televízióban adtak le kedd este, az ügyész szerint sokat "segít a nyomozásban".

hvg.hu Világ

Ügynökvádak a Bolíviában lelőtt magyarok ügyében

Felforgató ügynökként jellemezte a Bolíviában lelőtt Eduardo Rózsa Florest a Santa Cruzban letartóztatott Tóásó Előd barátja, aki szerint jóllehet Floresék az Evo Morales ellen küzdő ellenzékhez tartoztak, de ez nem jelenti azt, hogy meg is akarták volna ölni őt. A bolíviai belügyminiszter hétfőn a magyar titkosszolgálatokat is belekeverte az ügybe, de Budapesten azt állítják: a nemzetbiztonsági szervek sem formális, sem informális kapcsolatban nem álltak a csapat tagjaival.

MTI Világ

Biztonsági őrként dolgozott a Bolíviában lelőtt ír férfi

Biztonsági őrként dolgozott, és műszaki tanulmányokat folytatott hazájában az az ír férfi, akit a múlt héten lőttek le Bolíviában egy kommandósakcióban két magyar társával együtt - írta kedden internetes kiadásában az Irish Times ír napilap.

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás