szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szokatlanul alacsonyan repült, s ezzel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások rémét idézte fel sokakban három katonai repülőgép, köztük egy elnöki Boeing 747-es helyi idő szerint hétfőn New Yorkban. A Fehér Ház bocsánatot kért a történtek miatt.

A három gép néhány kört tett meg a Szabadság-szobor körül, a Hudson folyó fölött, Manhattan déli részén. Több irodaépületből evakuálták az ott dolgozókat a felhőkarcolók között szálló utasszállító és az azt kísérő vadászgépek láttán, sokan a 911-es segélyhívót tárcsázták. Egyes hírek szerint több ezren szaladtak ki az utcára.

Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) közölte: a műveletet a védelmi minisztérium engedélyével hajtották végre azért, hogy fényképfelvételeket készítsenek, s előzetesen értesítették az FAA-t, s a szövetségi és a helyi hatóságokat is. 

Az esetért bocsánatot kért Louis Caldera, a Fehér Ház katonai hivatalának vezetője. Mint mondta, vállalja a felelősséget a döntésért. Obama egyébként nem volt rajta a Boeing-gépen.

© AP
Michael Bloomberg, a metropolis polgármestere azt mondta, dühös, amiért a hatóságok nem tájékoztatták megfelelően előre a közvéleményt. Ha előre tudta volna, mi készül, megpróbálta volna lebeszélni a szervezőket a tervről, hiszen, mint mondta, a New York-iak a Világkereskedelmi Központ ikertornyainak lerombolása miatt érthetően még mindig nagyon érzékenyek, ha repülőgépek alacsonyan szállnak a terrortámadás helyszíne, a ground zero környékén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében