szerző:
MTI

A rendőrség előállította a moszkvai melegfelvonuláson megjelent első 25 embert szombaton, köztük a megmozdulás fő szervezőjét, Nyikolaj Alekszejev jogászt, s folyamatosan vitte be a környéken megjelenő többi részt venni szándékozót is - közölték rendőrségi forrásból szombaton.

A Veréb-hegyi eseményekkel egy időben Moszkva belvárosában, a felvonulás meghirdetett helyszínén mintegy 200 fő, túlnyomórészt újságíró, és néhány tiltakozó gyűlt össze. Az egész teret körülvették és rácsokkal lezárták a rendőrök és a belügyminisztérium OMON kommandósai, a környező utcákon rendőrségi és katonai járművekben várakozott az erősítés. A megjelenteket távozásra szólították fel azzal, hogy a hatóságok a felvonulást nem engedélyezték. Előállítottak több embert, köztük öt, fekete ruhába öltözött férfit, akik egy vallási kötődésű szervezethez tartoznak, és további három személyt, akikről újságírók feltételezik, hogy külföldiek.   
    
A moszkvai hatóságok ezúttal nem csak hogy nem engedélyezték a megmozdulást, hanem többször nyomatékosan figyelmeztettek, hogy ha a melegek mégis megpróbálnak felvonulni, keményen fellép ellenük a rendőrség.
   
Az orosz és fehérorosz melegek az Eurovíziós Dalfesztivál kínálta alkalmat ragadták meg, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét felhívják sanyarú helyzetükre. Egyúttal kérték a résztvevők, valamint a fesztiválra Moszkvába érkezett, becslések szerint mintegy 3000 rajongó segítségét. Az Eurovíziós Dalfesztivál ugyanis hagyományosan népszerű a melegek körében. Az eddigi versenyeken szép sikerrel szerepeltek homo- és transzszexuális előadók, de a fesztivál öt  évtizedes története során ez még soha nem okozott gondot.
   
Némi támogatást kaptak is: Gordon, a holland De Toppers együttes tagja csütörtökön közölte, ha megakadályozzák a felvonulást, elutazik Moszkvából. A holland lapok szerint döntésében támogatja őt hazája kulturális minisztere is. Sőt, a fesztivált közvetítő holland tv-állomás igazgatója bejelentette: amennyiben erőszakot alkalmaznak az orosz melegek ellen, a szombat esti döntő sugárzását leveszik a műsorról.
   
Tény, hogy a hatóságok e kérdésben valóban a közvéleményt képviselik. A melegeket keményen megbélyegzik az ortodox egyház mellett az egyszerű emberek is, de ezúttal még az írószövetség is szükségesnek tartotta, hogy elítélően állást foglaljon a kérdésben. Minden felmérésből kiderül: csak nagyon kevesen vallják, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, s így a melegek megmozdulásait is engedélyezni kellene, annál is inkább, mert ezzel egy csapásra megszűnne az egész probléma. Gond egyébként csak a nyilvános, utcai megmozdulásokkal van: Moszkvában szép számmal találhatók meleg szórakozóhelyek. 
   
A melegek már három ízben próbáltak felvonulást szervezni Moszkvában, de nem kaptak engedélyt, s a rendőrök minden alkalommal előállították a mégis összegyűlt néhány tucatnyi embert. Nem vezettek eredményre az orosz bíróságok előtti perek sem, ezért a szervezők a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordultak. Még nem tudni, mikor tárgyalja keresetüket a testüle

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

Mészáros Lőrinc heteken belül viszi a TV2-t, Vajna megy a süllyesztőbe

Mészáros Lőrinc heteken belül viszi a TV2-t, Vajna megy a süllyesztőbe

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Hónapokon át meghamisíthatta a videós adatokat a Facebook, hogy a YouTube helyett inkább náluk hirdessenek

Hónapokon át meghamisíthatta a videós adatokat a Facebook, hogy a YouTube helyett inkább náluk hirdessenek

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását