szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy "társadalmi csoport sértegetése" miatt öt havi börtönbüntetésre ítéltek szerdán Törökországban egy férfit, aki egy kitett táblán jelezte, hogy zsidók és örmények nem léphetnek be üzletébe.

Az eset az Ankarától nyugatra lévő Eskihirben történt. Az üzlettulajdonos a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt tiltotta ki boltjából a zsidókat. A túlnyomórészt muzulmán vallású török társadalom mélyen elítélte az offenzívát. 

Egy helyi emberjogvédő csoport panaszolta be az illetőt, és a bírósági ítélet elemzők szerint arra mutat, hogy az EU-tagságra áhítozó Törökországban változik a társadalom viselkedése a kisebbségekkel kapcsolatban. Az Európai Unió és különböző jogvédő szervezetek hosszú időn át azt vetették Törökország szemére, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesíti a kisebbségi népcsoportokat.

Az ankarai vezetés a szabad véleménynyilvánítást tiltó rendelkezéseken enyhítve és liberális reformokat bevezetve igyekezik igazodni az európai normákhoz, szabaddá téve a vitát az eddig tabutémának tartott kérdésekről is.

Törökország és Örményország rossz viszonyának történelmi gyökerei vannak, amelyek az I. világháborúban az Oszmán Birodalom által az örmények ellen elkövetett, állítólagos népirtásig nyúlnak vissza. A vita ma is tart, de Törökország áprilisban már közel volt ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolatokat létesítsen Örményországgal.

A török sajtó értékelése szerint a kisebbségekkel kapcsolatos közgondolkodás változásnak a jele az is, hogy Recep Tayyip Erdogan a török miniszterelnökök közül elsőként a napokban fasisztának minősítette a törökországi görög keresztények tízezreinek elűzéséhez vezető múlt századi állami politikát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Letartóztatások az esküvői vérengzés után

Nyolc gyanúsított ellen vádat emeltek, és két másikat őrizetbe vettek szerdán Törökországban egy esküvői mészárlás miatt, amelynek 44 ember esett áldozatul, köztük a jegyespár és a szertartást vezető imám is.

MTI Karrier

Nem rúghatják ki egy csók miatt

Egy török fellebbviteli bíróság visszavétet a munkahelyére egy nőt, akit azért bocsátottak el, mert a munka alatt megcsókolta a barátját, amit főnöke észrevett az üzemi kamera felvételén.

MTI Világ

A török államfő bíróság elé állhat sikkasztási ügyben

Bíróság elé kell állítani Abdullah Gül török államfőt a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik elődjével szemben felmerült sikkasztási vádak miatt egy török bíróság hétfői határozata szerint - jelentette az NTV török televízió.

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját