szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülésen fog foglalkozni Orbán Viktornak a kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviselete kapcsán a közelmúltban elhangzott kijelentéseivel a szlovák parlament.

Az ülés összehívásához szükséges aláírásokat Boris Zala, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt képviselője hétfőn délelőtt adta át a pozsonyi parlament elnökségének. Pavol Paska házelnöknek most hét napja van arra, hogy kitűzze a tanácskozás dátumát. Ján Slota, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke vasárnap egy televíziós vitában azt mondta, hogy az ülésre várhatóan már szerdán sort kerítenek. "A kérvény alatt 50 koalíciós képviselő aláírása van" - mondta újságíróknak Zala, a parlament külügyi bizottságának elnöke.  "A gyűlés eredménye egy határozat lenne, amely nagyon világosan elítéli és visszautasítja Orbán úr állásfoglalásait" - magyarázta a politikus.

A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. Robert Fico szlovák kormányfő korábban  "abszurdnak" nevezte, hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. Zala szerint az EP-képviselőknek azt az országot kell képviselniük, amelyben megválasztották őket. 

"Komoly kérdésről van szó, amelyben a szomszédos ország olyan jelentős képviselője nyilvánított véleményt, akinek esélye van arra, hogy ő legyen a következő magyar kormányfő. Nem emlékszem arra, hogy 1945 után bárki is ilyen világos és határozott formában véleményt mondott volna a szomszédos ország területi egysége megsértésének kérdéséhez, mint ahogy azt Orbán úr tette" - jelentette ki Zala, s felhívta a figyelmet arra, hogy az MKP nem határolódott el Orbán kijelentéseitől.

Katarína Klizanová Rysová, a Smer szóvivője megerősítette: a rendkívüli ülés Orbán és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseivel" fog foglalkozni. Ezek állítólag az etnikai elkülönülésre, a szomszédos országok szuverenitásának tagadására, a Szlovák Köztársaság területi integritásának kétségbe vonására és Közép-Európa stabilitásának megingatására irányulnak.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!