szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák politika alapvető problémája abban rejlik, hogy Magyarországot és a magyarokat "természetes ellenségnek" tekinti, ennek bizonyítéka a parlament rendkívüli ülésének összehívása - írta a Sme című liberális szlovák napilap kedden.

A szlovák parlament rendkívüli ülésének összehívása - Orbán Viktornak a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviseletét érintő kijelentései miatt - "a nemzeti hisztéria olyan megnyilvánulása, amelynek ösztönzőjeként a Fidesz elnökét csak a Viagrához lehet hasonlítani" - vélte Peter Schutz, a pozsonyi lap jegyzetének szerzője. Ugyanakkor Orbán esztergomi kijelentéseit "mérgezőnek, provokatívnak és légkörszennyezőnek" minősítette a szerző. Szerinte ezt Orbán jól tudja, hiszen "a nemzeti populizmus, a sokatmondó jelképeket tartalmazó kommunikáció, amely nem veszi figyelembe a következményeket, sem a reálpolitikai jövőt, része a Fidesz kampányának".

Mindezek ellenére a Sme szerzője a rendkívüli parlamenti ülés összehívását olyan paranoiának minősítette, amelyben az ellenségkép és a veszély a koalíció önmeghatározásának a része. Szerinte nyugodtan le kell szögezni, hogy akárhány képviselőjük is lesz a magyaroknak az Európai Parlamentben, az egy milliméternyit sem viszi előbbre Orbán, Tőkés és Csáky nemzeti terveit, mert ezekről a hazai parlamentek döntenek. Szlovákiában például csak akkor lehet bármiféle autonómiát bevezetni, ha azt a 150 tagú parlamentben 90 képviselő fogja támogatni.

"Ennek a paranoiának a lényege abban a felfogásban van, hogy Magyarország, a magyarok természetes ellenség, s ha valaki kijelenti, hogy nagyobb számú képviseletükre van szükség, az automatikusan Szlovákia érdekeinek veszélyeztetését jelenti. Ezt politológiailag nem lehet elemezni, ezt csak gyógyítani lehet" - írta Peter Schutz.

A Sme kommentátora szerint amit viszont érdemes elemezni, az az, hogy Orbán és  a Fidesz legnagyobb vetélytársát ebben a választásban nem a szocialisták, hanem a radikális Jobbik jelenti. Orbán ennek rendeli alá kampányát. Az egyetlen dolog, amivel Orbánnal Szlovákiában egyetérthetünk, hogy a Jobbikot kívül kell tartani a valós politikán - zárta jegyzetét a Sme.

Az Új Szó című szlovákiai magyar lap ismerteti annak a határozati javaslatnak néhány elemét, amelyet a szerdai rendkívüli parlamenti ülésen kellene elfogadni Pozsonyban. A határozati javaslat szerint a szlovák parlament "nagyra értékeli a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű polgárainak hozzájárulását az ország közös értékeihez" és "mély nyugtalanságát fejezi ki amiatt, hogy a magyar társadalomban terjed a nacionalizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet". A testület ugyanakkor "nyugtalankodik a Fidesz felelőtlen nacionalista retorikája" miatt, illetve amiatt, hogy "az MKP jelenlegi vezetése hozzájárul a Szlovákia és Magyarország közötti feszültség növekedéséhez". A határozati javaslat szerint a szlovák parlament "visszautasítja, hogy magyar politikusok határozzák meg, kit válasszanak Szlovákia szuverén polgárai" és hogy "a szlovákiai képviselők kit képviseljenek", valamint "elutasítja a magyar nemzet politikai egységesítését a határok felett".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Magyar-szlovák külügyminiszteri összhang Bécsben

„A gondos előkészület ellenére néhány megoldatlan problémát magunkkal vittünk a csatlakozáskor az Európai Unióba. Ezek közé tartozik a magyar-szlovák konfliktusos viszony, amelyet, miként ezt a német-francia viszony is példázza, automatikusan nem szüntethető meg, csak tudatos, kitartó igyekezettel”. Így fogalmazott Balázs Péter külügyminiszter a bécsi császári palotában, a Hofburgban, ahol csütörtökön-pénteken mostre értekezletet tartanak a 20 éve lebontott vasfüggöny emlékére.

MTI Világ

Fico Orbánt vádolja az indulatok szításával

Robert Fico szlovák kormányfő szerint gondot okoz a szlovák kormánynak az, ami a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökeinek szombati esztergomi találkozóján hangzott el. Orbán Viktor és Csáky Pál a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletének fontosságáról beszélt.