szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teheránban halálos áldozatokat követeltek a vitatott elnökválasztás miatti tüntetések; miközben a jelek szerint erősödik a vezetésen belüli ellentét. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a múlt pénteki elnökválasztást a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív államfő nyerte meg nagy fölénnyel. A második helyen végzett Mir Hoszein Muszavi reformpárti ellenzéki jelölt azt állítja, Ahmadinezsád csalással nyert és új választást követel; hívei szinte naponta tüntetnek Teheránban. A kormány tagadja a csalást.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

A negyedik helyezett sem ismeri el az elnököt

Mehdi Karubi reformpárti iráni elnökjelölt nem ismeri el Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnök győzelmét, illegitimnek tartja a kormányt, és folytatja küzdelmét a június 12-i választás eredményének megsemmisítéséért.

Végső döntés

Az iráni Őrök Tanácsa megerősítette hétfőn a bő két héttel ezelőtti elnökválasztás vitatott eredményét, amely szerint Mahmúd Ahmadinezsád szerezte meg a győzelmet a voksolás első fordulójában - közölte az IRIB állami tv-adó.

Ahmadinedzsád Obamához: ne avatkozzon be az ország belügyeibe

Az iráni államfő csütörtökön felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy ne avatkozzon be az ország belügyeibe - közölte a Farsz teheráni hírügynökség.

Véres fellépés teheráni tüntetők ellen

Az iráni biztonsági erők verték a tüntetőket, és tüzet nyitottak rájuk szerdán Teherán belvárosában - a tüntetők egyike, egy nő személyesen számolt be telefonon az esetről a CNN-nek.

Törökország a törvények betartására szólította fel Irán

Törökország szerdán felszólította Iránt, hogy tartsa be a törvényes előírásokat az emberi jogok érvényesülését illetően. Burak Özügerin külügyi szóvivő Ankarában nyilatkozva hozzátette: Törökország reméli, hogy a szomszédos országban zajló tiltakozó megmozdulások hozzájárulnak az iráni demokratikus intézményrendszer megerősödéséhez. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a tüntetéssorozat kirobbanását követő első napokban óvatosan nyilatkozott az iráni belpolitikáról, amivel kiváltotta a török liberális sajtó bírálatát. Mindez olyan időszakban történt, amikor az Európai Unió - amelyhez Törökország szeretne csatlakozni - a demokratikus reformok folytatására ösztökéli Ankarát.

Fagyos viszony Nagy-Britanniával

Irán fontolóra vette, hogy alacsonyabb szintre szállítja le a Nagy-Britanniához fűződő diplomáciai kapcsolatait -  közölte  Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter. Az utóbbi napokban két brit diplomatát utasítottak ki Iránból, és London válaszlépésként ugyancsak távozásra szólított fel két iráni diplomatát. Mottaki a minap azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy összeesküvést szervezett a június 12-i választások ellen és hogy szerepe volt az azt követő rendzavarásokban is. Golamhoszein Mohszeni-Edzsei iráni titkosszolgálati miniszter a FARSZ hírügynökség jelentése szerint  szerdán azt mondta, hogy   több, "brit útlevéllel rendelkező" személynek is köze volt a zavargásokhoz és hogy "letartóztatták egy csoport tagjait, akik a választások előtt érkeztek Iránba és egyikük, újságírói álca alatt, információkat gyűjtött."

Hamenei: nem engedünk a tüntetőknek!

Az iráni hatóságok nem engednek az új választásokat követelő tüntetőknek - szögezte le szerdán Ali Hamenei, Irán legfőbb vezetője. Az ajatolláh parlamenti képviselőkkel találkozva emlékeztetett arra, hogy az ellenzék szerint elcsalt elnökválasztások miatt kirobbant utcai megmozdulások során az iráni törvények alkalmazását szorgalmazta és ezt teszi a jövőben is. "Sem a rendszer, sem  a nép nem enged az erőszaknak" - tette hozzá Hamenei, akinek szavait az állami tv idézte.

Közben az iráni belügyminisztérium bejelentette: nem adott engedélyt a csütörtökre tervezett tiltakozó gyűlésekre, amelyeken  megemlékeznének az elmúlt napok összecsapásainak halálos áldozatairól.

Őrizetbe vették Muszavi napilapjának több munkatársát

Őrizetbe vették az iráni hatóságok az egyik vesztes elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi napilapjának 25 munkatársát - közölte a lap egyik vezető szerkesztője szerdán.

Meghátrált az egyik iráni elnökjelölt

Visszavonta a június 12-i iráni elnökválasztás során tapasztalt szabálytalanságok elleni panaszát Mohszen Rezai konzervatív jelölt.

Totális diktatúra vagy reformok?

Irán válaszút előtt áll: vagy totalitárius diktatúra következik, vagy felülkerekednek a Mir Hoszein Muszavi körül tömörülő mérsékelt reformpárti erők. Átmeneti jelleggel elképzelhető az elnyomás fokozódása is, amely elfojtja az utcai tiltakozásokat - vélekednek az aktuális iráni helyzetet ismerő források. Szerintük az utcákon zajló tüntetések mellett "a színfalak mögött" is folyik a hatalmi harc.

1 2 3 4 5 6

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!