szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Michael Jackson szívroham következtében elhunyt, újraélesztése nem sikerült. 50 éves volt, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatán készült a nagy visszatérésre.

Az első hírek szerint a popsztárnak megállt a szíve és kómába esett, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kórházába szállították. Amikor az orvosok Holmby Hills-beli otthonából helyi idő szerint délután elvitték, már nem lélegzett és nem volt pulzusa. Újraélesztése eredménytelen volt. Ellentmondó jelentések láttak napvilágot állapotáról; helyi forrásokra hivatkozva a Los Angeles Times és a CBS News arról adott hírt, hogy meghalt, a CNN hírtelevízió azonban hosszú ideig nem erősítette meg a hírt. Később az NBC közölte, a család egy barátja megerősítette, hogy a szupersztár valóban elhunyt. Egyes jelentések szerint a kórházban is megkísérelték újraéleszteni, de az énekes már semmilyen életjelt nem mutatott.

A popsztár halálát később orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már mély kómában volt, amikor a kórházba került. Michael Jackson a kórháztól 2 és fél mérföldre, mintegy 6 percnyi autóútra lakott. A kórház előtt nagy tömeg gyűlt össze, várva a híreket az énekes állapotáról.

Michael Jackson élete képekben - kattintson!
© AP


A pop királya nagy visszatérésre, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatra készült, amely júliusban kezdődött és egészen 2010-ig tartott volna. Két hónapja gyakorolt a koncertekre. Szakértők szerint a popsztár nem volt fizikailag felkészülve a hosszú koncertsorozatra, s amikor július 8-ról 12-re halasztotta első fellépését, kérdések merültek fel egészségi állapotáról.

A tizenháromszoros Grammy-díjas világsztár, s ezzel minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze - akinek albumai több tízmillió példányban keltek el világszerte, és olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Thriller és Billie Jean - több mint egy évtizedes turnészünet után tervezte a visszatérést.

Jackson először tíz koncertet kötött le a londoni O2 Arénában. A rajongók minden várakozást felülmúló rohama után végül 2010 márciusáig hosszabbították meg a maratoni előadássorozatot. A koncertekre idén márciusban szinte percek alatt elfogyott mind a 800 ezer jegy; ez lett volna minden idők legnagyobb nézőközönsége egyetlen városban, ugyanazon művész esetében.

Michael Jacksonra emlékező rajongók a Kaliforniai Egyetem Ronald Reagan elnökről elnevezett kórháza előtt
© MTI

Korábbi jelentések szerint az énekes azt követően szánta rá magát a visszatérésre, hogy adósságai miatt kaliforniai Neverland birtokának elhagyására kényszerült, és több száz személyes tárgyát csak az utolsó pillanatban tudta megmenteni az elárverezéstől.

Michael Jackson 1958-ban az Indiana állambeli Garyben látta meg a napvilágot, kétszer nősült, három gyereke született.

"A testvéremet vesztettem el, lelkem egy része távozott vele. Ő volt a tökéletes szórakoztatóművész, akinek munkássága örökre nyomot hagy a világon" - mondta Quincy Jones, aki leghíresebb lemezeinek, az Off The Wallnak, a Thrillernek és a Badnek is producere volt.

"Csak sírok a hír hallatán" - mondta Madonna. "Egy zsenit vesztettünk el, aki nemcsak a popzenének, hanem az egész zenének igaz nagykövete volt" - nyilatkozta Justin Timberlake, aki Jackót tartotta példaképének. "Tetőtöl talpig tehetség volt" - vélekedett Slash, a Guns ’n’ Roses gitárosa, aki a Black Or White című dalban dolgozott vele.

"Kedves, ártatlan, csodálatos ember volt. Életem végéig hiányozni fog" - nyilatkozta az Entertainment Tonight tévéműsornak Liza Minelli.

"Ahogy nem lesz több Fred Astaire és Elvis Presley, vagy Chuck Berry, nem lesz soha többé Michael Jacksonhoz hasonló. Tehetsége, vonzereje, rejtélyessége legendává teszi őt" - búcsúzott tőle Steven Spielberg.

"Elvesztette gyermekkorát és ez végzett vele. Nehéz elviselni azt a traumát, hogy valaki hirtelen híres, milliomos, legenda lesz" - mondta róla Uri Geller mágus, aki hosszú évek óta közeli barátja volt. Arnold Scharzenegger volt filmsztár, kaliforniai kormányzó szerint "a világ elvesztette egyik legbefolyásosabb személyiségét, ikonját". John Landis filmrendező, a Thriller korszakalkotó klipjének alkotója emlékeztetett arra, hogy Jacksonnak "nehéz és bonyolult élete volt, és minden tehetsége ellenére tragikus figura maradt".

Michael Jackson halála felborította több amerikai tévécsatorna műsorát is. Az ABC és NBC egyaránt a néhány órával korábban elhunyt Farrah Fawcettról készült emlékműsort bemutatni, és neki szentelte volna talk-show-ját a CNN-en Larry King is. "Jacko" azonban "felülírta" Charlie angyalát. Végül az NBC egy-egy órás műsorban emlékezett meg mindkettőjükről, míg a CBS egy órában összegezte a két művész  tragédiáját.

Nem ez az első eset, hogy a médiában két híresség egy napon bekövetkezett halálából az egyik "vesztesen" jött ki: a legendás operaénekesnő, Maria Callas 1977. augusztus 16-án hunyt el, ugyanaznap, mint Elvis Presley, és a "díva" halálhírét teljesen elhomályosította a Király elmúlása.

Elton John egy londoni jótékonysági koncert alatt tudta meg, hogy Jackson meghalt. A zongorista-énekes a Don't Let The Sun Go Down On Me című dallal emlékezett rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kik nem haltak meg Michael Jacksonnal egy időben?

Michael Jackson halálhíre villámgyorsan terjedt el a közösségi oldalokon, lenyomva a Farrah Fawcett haláláról néhány órával korábban beszámoló megemlékezéseket. Az Urban Legends városi legendavadász oldal értesülései szerint azonban pár embernek ez sem volt elég, ők gyártottak új, ál-halálhíreket.