szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megállíthatatlan az új típusú influenza terjedése a világban, de a betegek nagy többsége egy hét alatt teljesen meggyógyul, gyakran orvosi kezelésre sem szorul - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a járványról egy Mexikóban rendezett nemzetközi értekezleten.

A túlnyomó többségnél a betegség enyhe tünetekkel jelentkezik, de van néhány kivétel is, amelyre különleges figyelmet kell fordítani. Az egyik legnagyobb feladatunk annak megértetése az emberekkel, hogy mikor ne aggódjanak, és mikor kell viszont sürgősen segítséget kérniük - mondta Margaret Chan.

A veszélyeztetettek között említette a várandós asszonyokat és a krónikus betegséggel küszködőket. A figyelmeztető jelek közt sorolta fel a felnőttek esetében a három napnál tovább tartó magas lázat, gyerekek esetében a levert hangulatot, nehéz ébredést, az élénkség elvesztését.

A WHO júniusban a legmagasabb, hatos fokozatú riasztást rendelt el a világon a járvány miatt, amely mára mintegy 80 ezer megbetegedést okozott száz országban. Egyedül Nagy-Britanniában augusztus végére napi százezer esetet jeleznek előre az egészségügyi hatóságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Több hónapja fertőz az új vírus

Már tavaly augusztusban is terjedhetett emberek között az új influenza vírusa, jóval azelőtt, hogy áprilisban először kimutatták - közölték genetikusok a Nature tudományos magazin internetes kiadásában.

MTI Plázs

Vírusdinasztiát alapított a spanyolnátha

Máig fennmaradt az a vírusdinasztia, mely az 1918-as spanyolnátha-világjárványt okozó influenzavírustól származik - közölték amerikai virológusok a New England Journal of Medicine című szaklap kedden megjelent számában.

MTI Világ

Új vírus: egy kismama a legújabb áldozat

Már Spanyolországban is van halálos áldozata az új típusú influenzának: egy húszéves marokkói nő, aki asztmában szenvedett, és terhessége alatt fertőződött meg a H1N1 jelű vírussal – jelentette be kedden a egészségügyi minisztérium.

MTI Itthon

Új vírus: a tizenegy magyar beteg meggyógyult

Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy új típusú influenzás beteg lenne Magyarországon; akiknél regisztrálták a megbetegedést, már meggyógyultak - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos a Napkelte és a Tv2 Tények csütörtök kora reggeli adásában.

MTI Plázs

Új vírus: mindegyik magyar beteg meggyógyult

Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy új típusú influenzás beteg lenne Magyarországon; akiknél regisztrálták a megbetegedést, már meggyógyultak - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos a Napkelte és a Tv2 Tények csütörtök kora reggeli adásában.