szerző:
MTI

Ankarában július 13-án írják alá a felek a Nabucco-gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást - közölte a Reutersszel a román gazdasági miniszter, török és uniós forrásokat megerősítve.

Adriean Videanu - aki Azerbajdzsánban tartózkodik kétnapos látogatáson - elmondta: "Törökország 15 százalékos kérdését" is megoldották, de hozzátette, hogy nem tud részleteket.

Törökország még június elején közölte: nem adta fel elképzeléseit arról, hogy a tervezett Nabucco gázvezetéken átmenő gáz 15 százalékát felhasználja, és erről júniusban tervez megállapodni az európai kormányokkal.

- Reálisan nézve júliusban aláírható a Nabucco-vezetékkel kapcsolatos kormányközi-megállapodás, mivel a dokumentumról szóló szakértői tárgyalások lényegében befejeződtek, és már csak a pontos szövegezés van hátra - mondta a vezeték nemzetközi koordinációját ellátó nagykövet az Országgyűlés Nabucco eseti bizottság ülésén június végén.

Bayer Mihály kifejtette, május közepe óta két kormányközi konferencia volt, az egyeztetések lényegében megtörténtek, és ha egyik érdekelt ország sem jelez kifogásokat, szakértői szinten lezárultnak tekinthetők a kormányközi megállapodással kapcsolatos egyeztetések.

Bayer Mihály a vezeték finanszírozásáról elmondta, az Európai Beruházási Bank (EIB) a költségek 25 százalékát, mintegy 2 milliárd eurót adna a vezetékre, míg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1 milliárd eurót hitelezne.

Hozzátette, a Nabucco-nak nem finanszírozási oldalról vannak-lesznek problémái, mivel több kereskedelmi bank is érdeklődik iránta. A Nabucco-konzorcium szereplőinek mintegy 2,5 milliárd eurót kell betenniük, és elképzelhető az is, hogy komoly uniós finanszírozást is kaphat a vezeték.

A nagykövet amerikai tárgyalásairól elmondta, az Obama-adminisztráció is erős támogatást ígér a Nabucco-nak. Ugyanakkor az Egyesült Államok szélesebb dimenzióban értékeli a problémát, és a Nabucco-t a déli energiafolyosó megvalósulása, illetve Európa energiabiztonsága szempontjából is vizsgálja.

A nagykövet elmondta, a Nabucco-konzorciumnak három dolgot kell figyelembe vennie: legyen vezeték, gázkínálat és gázkereslet, és e három tényezőnek egy időben kell megjelennie. Úgy vélte, mivel a Nabucco-országok konzorciumban részt vevő vállalatai különböző mértékben vannak állami, illetve magánkézben, különböző a kockázatvállalási képességük is. Ez pedig meghatározhatja, hogy melyik vállalat mekkora részt vállal a vezeték finanszírozásából.

A Nabucco vezeték kiépítésében a Mol Nyrt. mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco csővezeték összesen 3300 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége 7,9 milliárd eurót tesz ki. A vezeték áthalad Magyarországon, de kikerüli Ukrajnát. Az alapforgatókönyv alapján 2011-ben 8 milliárd, 2020-ban 25,5 milliárd köbméter, míg a csúcs-forgatókönyv alapján 2011-ben 13 milliárd, 2020-ban pedig 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással fog működni a vezeték.

Kóka János, az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke közleményben közölte: az aláírással a gázvezeték a megvalósítás célegyenesébe kerül, hiszen a beruházó cégek és a pénzintézetek a nemzetközi szerződések megkötését követően már a finanszírozás és a műszaki megvalósítás konkrét kérdéseiről tárgyalhatnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Gyurcsány: visszakerült a Nabucco az uniós projektlistára

Nevesítve visszakerült az Európai Unió által támogatandó beruházások listájára a Nabucco program - közölte Brüsszelben magyar újságírókkal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtök délután kezdődött EU-csúcstalálkozó előtt, az előkészítő megbeszélések eddigi eredményei alapján.

MTI Gazdaság

Egyes orosz kommentárok temetik a Nabucco-tervet

A Prágában tartott Déli folyosó - Az új Selyemút címmel a tervezett Nabucco gázvezetékről tartott csúcsértekezlet kapcsán az orosz sajtókommentárok némelyike temeti a Nabucco-tervet, mivel a zárónyilatkozatot Türkmenisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán nem írta alá, mások viszont úgy értékelik, hogy történt a csúcson előre lépés, s még Türkmenisztán is csatlakozhat.

MTI Gazdaság

Kommerszant: Németország a Nabucco ellen

A Nabucco gázvezeték e néven ugyan nem szerepel a prioritásként kezelt tervezetek brüsszeli EU-csúcson előterjesztett listáján, elsősorban Németország ellenkezése miatt, de ez nem jelenti azt, hogy nem fog megvalósulni, és a moszkvai öröm messze túl korai – írta pénteken a Kommerszant című orosz üzleti lap.

MTI Gazdaság

Az EU és Törökország megegyezett a Nabucco ügyében

A közép-ázsiai, kaukázusi és a közel-keleti földgáz Európába szállításainak a lehetőségeit vitatta meg az Európai Unió újabb csúcstalálkozója, amelyet pénteken tartottak Prágában. Az elért megállapodással közelebbre került a Nabucco gázvezeték megvalósítása.

MTI Gazdaság

Kommerszant: sikeres kísérlet a Nabucco értelmetlenné tételére

Oroszország újabb, ezúttal egészen sikeres kísérletet tett arra, hogy értelmetlenné tegye a nyugati országok által tervezett Nabucco gázvezetéket, írta kedden az orosz-azeri gázügylet kapcsán a Kommerszant című orosz lap, amelynek értesülése szerint Moszkva kész rekordárat fizetni az energiahordozóért.

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Kubatov: Az ellenzéki nász mézeshetei gyorsan elmúlnak majd

Kubatov: Az ellenzéki nász mézeshetei gyorsan elmúlnak majd

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

A Samsung is bepréselte a képernyőbe a kamerát, indulhat a gyártásba az első ilyen telefonjuk

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék