szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Sme című liberális szlovák napilap szerint Pozsony az államnyelvtörvénnyel lehetőséget adott Budapestnek, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését a kétoldalú szintről európai szintre emelje.

Nem kell sajnálkozni azon, hogy a tervezett Bajnai-Fico találkozó a magyar fél meghiúsította. Ha a szlovákok közül valaki ma a szlovák-magyar viszonyról kíván tárgyalni, annak Orbán Viktorral kell beszélnie. Magyarországnak ugyanis az osztrák-magyar kiegyezés óta ma van a leggyengébb kormánya - írta a Sme.

"Ami Szlovákiát leginkább bánthatja, az a megváltozott valóság, s nemcsak a kétoldalú kapcsolatok terén, hanem annak európai megítélése terén is, amit éppen az értelmetlen nyelvtörvény okozott. A buta nemzeti koalíció, amely képtelen megtartóztatni magát a kisebbség elleni támadásoktól, lehetőséget ajándékozott Budapestnek megtenni azt, amire sem a Szlovák Nemzeti Párt kormányzati részvétele, sem (Malina) Hedvig, illetve Dunaszerdahely (rendőri beavatkozás a labdarúgó mérkőzésen) nem volt elegendő: a szlovákiai kisebbségi kérdést kétoldalú szintről európai szintre emelni" - írja a Budapestnek szeretettel című jegyzet szerzője, Peter Schutz.

Úgy véli: bár a nyelvtörvény valóságos hatása a szlovákiai jogi őserdő sűrűjében nem világos, a "jogszabály annyira "nem európai" és ellenséges, hogy csoda volna, ha a magyaroknak most nem sikerülne ezt nemzetközi témává tenni". Annál is inkább, mert a Magyar Gárda feloszlatása után a körülmények nekik kedveznek. A nyelvtörvénnyel, amelynek semmi keresnivalója Európában, a pozsonyi koalíciónak tehát sikerült meggyengítenie Szlovákiát és az ország azon képességeit, hogy megvédje érdekeit az Európai Unióban.

Bajnai hatalmas nyomás alatt van, s ilyen helyzetben bolond lett volna találkozni Ficóval, hiszen a találkozóval semmit sem nyerne. A nyelvtörvény módosítása nem lesz hosszú életű, a koalíciónak vagy a 2010-es választás után következő kormánynak ezt az értelmetlenséget újra módosítani kell majd. Tartósak csupán azok a károk lesznek, amelyek azáltal keletkeznek, hogy Szlovákiában nem az ész, hanem a nemzeti indulat fogalmazza a törvényeket - zárta jegyzetét a Sme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Fico védi a nyelvtörvény-módosítást

A szlovák kormányfő a szlovák nyelv védelmével összefüggésben szólt vasárnap Dévényben. A szláv hittérítők, Cirill és Metód ünnepén elmondott beszédében úgy vélte: "a nyelv a szlovákok megkerülhetetlen kovászává vált".

MTI Itthon

Bajnai: a szlovák nyelvtörvény súlyosan árt a kapcsolatoknak

A szlovák parlament által elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is - mondta a magyar kormányfő szerdán Budapesten. Bajnai Gordon hozzátette: át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak.

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash