szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem emberi maradványok azok a testrészdarabok, amelyeket csütörtökön találtak a Comore-szigetek partjainál, így nem származhatnak a június utolsó napján szerencsétlenül járt jemeni utasszállító repülőgép áldozataitól - jelentette be pénteken a mentést végző Comore-szigeti válságtörzs vezetője.

A mentők a fellelt testrészek tárolására létesített halottasházba szállították a talált testrészdarabokat, amelyeket Comore-szigeti orvosok és francia szakértők megvizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem emberi maradványok - mondta el Ismael Mogne Daho alezredes.

"Az utóbbi napokban partra vetődött és oszlásnak indult három bálna a térségben. Feltételezésünk szerint tőlük származnak a maradványok" - tette hozzá. Igazságügyi orvosszakértők megerősítették az AFP-nek, hogy cetfélék darabjait találták meg.

Szerda este magas rangú Comore-szigeteki kormányküldöttség érkezett Tanzániába, hogy az afrikai országhoz tartozó Mafia szigetére utazzon. Hétfő óta ugyanis a sziget körüli vizekben 13 holttestet találtak. A tetemeket nemzetközi szakértői csoport vizsgálja meg, hogy megállapítsa, a Yemenia légitársaság gépének utasaiéi voltak-e.

Csütörtökön összesen további kilenc tetemet találtak Tanzánia vizein, így ott 22 halott vár azonosításra. A kenyai hatóságok is segítenek a kutatásban azt követően, hogy egy ír turista arab és angol nyelvű feliratokkal talált roncsdarabokat, amelyek szintén a jemeni gépről származnak. Időközben francia haditengerészek is megérkeztek a térségbe, hogy segítsenek a kutatásban.

Az Airbus A310-es típusú gép 153 emberrel a fedélzetén a jemeni fővárosból, Szaanából tartott Moroniba, a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől ugyancsak hasonló távolságra keletre fekvő Comore-szigetek fővárosába. Rossz időjárási körülmények - száz kilométeres széllökések - között zuhant le a célállomástól nem messze június 30-án a kora hajnali órákban. A szerencsétlenséget egy 12 éves kislány élte túl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Vették a jemeni gép fekete dobozának jelzését

Észlelték a Comore-szigetek közelében keddre virradóra szerencsétlenül járt jemeni utasszállító repülőgép fedélzeti adatrögzítő műszereinek, azaz fekete dobozainak jelzését - közölték vasárnap hivatalos francia és comore-i források.