szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kártérítésre jogosult az AP amerikai hírügynökség annak a pernek az eredményeképpen, amelyet az anyagait engedély nélkül másoló és terjesztő All Headline News (AHN) nemzetközi internetes hírportál ellen indított.

Az AP szerint a per egy 1918-as legfelsőbb bírósági ügyön alapuló jogelv fontos próbája. A szóban forgó elv ("hot news" doctrine) szerint, bár a tények nem eshetnek szerzői jogvédelem alá, a médiaszervezetek pert indíthatnak abban az esetben, ha versenytársaik lemásolnak "időérzékeny" híranyagokat.

Egy bíró ez év februárjában - az All Headline News ellenvetései dacára - úgy döntött, hogy ez az elv ma is érvényes. A felek most hétfőn jelentették be a megegyezést. Az AP tavaly indított pert amiatt, hogy az AHN lemásolt más weboldalak által törvényesen közölt AP-híreket, majd maga terjesztette tovább őket, így teremtve konkurenciát az AP ügyfeleiért folyó versenyben. Az AHN Media Corp., az All Headline News mögött álló cég elismerte, hogy nem megfelelően használt fel AP-tartalmakat, és beleegyezett, hogy felhagy ezzel - derül ki a felek által kiadott közös közleményből.

Az AHN elleni per csak az egyike volt azoknak az eszközöknek, amelyekkel az amerikai hírügynökség küzd anyagainak nem megengedett online felhasználása ellen. 2007-ben hasonló pert indított a Moreover Technologies Inc. és anyavállalata, a VeriSign Inc. ellen, azzal vádolva a Moreovert, hogy engedély nélkül használja fel az AP címeit, hír- és fotóanyagait. Az ügy a szerzői jogi törvénynek a "méltányos felhasználásról" szól elvén alapult, amely megengedi a szerzői joggal védett anyag idézését, de teljes reprodukcióját nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bepanaszolt a Jobbik egy roma hírügynökséget

Kampánycsendet sértett a C-Press hírügynökség a január 25-ei ferencvárosi választást megelőző napon a Fővárosi Választási Bizottság másodfokon meghozott határozata szerint. A határozatot a Jobbik juttatta el hétfőn az MTI-hez.

MTI Itthon

Világhírügynökségek a budapesti „arénáról”

Tényszerűen, nagyrészt az MTI és a magyar tömegtájékoztatás híreire támaszkodva számoltak be a világhírügynökségek az 1956-os emlékünnepségek hétfői megemlékezéseiről és a nap folyamán elhatalmasodott rendbontásokról.