szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezuhant egy utasszállító repülőgép szerdán Irán északnyugati részén, s életét vesztette a fedélzetén lévő minden ember - a legfrissebb adatok szerint összesen 168 fő - jelentette az iráni média.

A Caspian Airlines légitársaság Tupoljev típusú gépe a teheráni Khomeini imán repülőtérről az örmény fővárosba, Jerevánba tartott 153 utassal és 15 főnyi személyzettel - közölte az iráni polgári légiforgalmi hivatal szóvivője. A gép közép-európai idő szerint 9 óra után nem sokkal, 16 perccel a felszállást követően zuhant le a Teherántól 120 kilométerre északnyugatra fekvő Kazvin városa közelében, egy mezőn.

A Caspian Airlines jereváni képviseletének egyik tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy az utasok többsége örmény volt, de grúzok és más állampolgárságúak is tartózkodtak a járaton. A magyar nagykövetség konzulja egyelőre nem tudott tájékoztatást adni az MTI-nek arról, hogy a gépen tartózkodott-e magyar állampolgár, de - mint mondta - nem jellemző, hogy magyarok ezen a viszonylaton utazzanak.

© AP


Az iráni állami televízió felvételeinek tanúsága szerint a gép hatalmas krátert ütött a talajba, darabjai és a rajta tartózkodók testrészei szerteszét szóródtak, legnagyobb részük nem is látszik a felszínen. A talajból füst gomolygott. "Robbanás történt, amely 10 méter mély krátert ütött a talajba, majd a gép kiégett" - mondta el egy tűzoltó parancsnok a helyszínen. "Semmit nem tudtunk csinálni, csak megpróbáltuk eloltani a tüzet." A gépdarabok mintegy 200 négyzetméteres területen szóródtak szét - tette hozzá.

Egy szemtanú szerint a gép a földbe csapódás után robbant föl. A Farsz félhivatalos hírügynökség egy magas rangú tartományi tisztségviselőt idézett, aki szerint a gépen műszaki problémák léptek föl, kigyulladt, és megpróbált kényszerleszállást végrehajtani. A Caspian Airlines 1993-ban alapított iráni-orosz vegyes vállalat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!