szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az izlandi parlament kis többséggel megszavazta csütörtökön, hogy a kormány kezdje meg csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval. Az uniós közeledésnek nagy lökést adott a gazdasági válság, mely különösen erősen érintette az izlandi gazdaságot és a bankrendszerét.

Jóhanna Sigurdardóttir miniszterelnök előterjesztését 33 képviselő támogatta, míg 28 ellene szavazott, köztük a halászati miniszter is. Reykjavík eddig azért nem akart belépni, mert attól tartott, hogy elveszíti az ellenőrzést a gazdaság húzóágazatát kiszolgáló halállománya felett. Így is több napig tartott, amíg a kormány a parlamenti vitában meggyőzte a képviselők szűk többségét.

A belépést az kényszeríti ki, hogy az izlandi bankok az élen jártak Európában a kockázatos befektetési konstrukciókban, és a tavaly kirobbant pénzügyi válság az izlandi valutával együtt tönkre tette őket. A szigetország volt a válság első áldozata Európában.

A Függetlenség Pártja vezetője, Bjarni Benediktsson szerint a legfontosabb, hogy országa meg tudja óvni érdekeit: „nincs olyan ok, amiért az izlandiaknak fel kellene adnia szuverenitásukat” – tette hozzá.

Sigurdardóttir még júliusban be akarja nyújtani a kérelmet Brüsszelnek. A csatlakozási tárgyalások legkorábban jövő februárban kezdődhetnek el. Ha sikerrel járnak, és a tagállamok jóváhagyják Izland felvételét, akkor azt még népszavazásnak is meg kell erősítenie. A csatlakozás legkorábban 2013-ban képzelhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Time: Magyarország a pénzügyi válság következő Izlandja?

Gyurcsány Ferenc jelenleg talán a legnépszerűtlenebb személy Magyarországon, de vetélytársai bánhatják távozását; előrehozott választások esetén ugyanis az ellenzéki Fidesznek kell megbirkóznia a pénzügyi válsággal – idézte egy budapesti elemző véleményét „Magyarország a pénzügyi válság következő Izlandja?” című cikkében az amerikai Time magazin.