szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nabucco gázvezeték védelmét az Európai Unió égisze alatt létrehozandó biztonsági egységek fogják ellátni - írta a Milliyet című török napilap csütörtöki számában.

A gázvezeték létesítéséről szóló kormányközi megállapodás aláírása után még számos műszaki és jogi problémát kell megoldani, köztük a vezeték megóvását a nemkívánatos eseményektől - idézte a lap az ankarai energiaügyi minisztérium illetékeseit.

A török törvények értelmében a Nabucco gázvezetékhez hasonló objektumok védelmét a csendőrség látja el. A vezeték Törökországon kívüli szakaszainak megóvását az illető ország vezető energiaipari társaságai szervezik meg.

Az ebből esetlegesen felvetődő jogi problémák elkerülése végett a Nabucco konzorcium résztvevői megállapodtak abban, hogy a gázvezeték védelmét az EU égisze alatt létrehozott egységes biztonsági struktúra bevonásával valósítják meg a vezeték teljes hosszában. Mivel a vezeték egy jelentős szakasza Törökország területén halad keresztül, csökken Ankara felelőssége a lehetséges balesetek bekövetkezése esetén.

Az ötven évre szóló Nabucco-egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország miniszterelnöke és az EU képviselőinek jelenlétében írták alá hétfőn Ankarában.

A Nabucco a tervek szerint évi 31 milliárd köbméter kapacitású, 3300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz. A csővezeték Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik. Várhatóan 2014-ben kezd gázt szállítani, és a maximális kapacitása 2020-ra épül ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ma írják alá a Nabucco-megállapodást

Aláírják ma Ankarában a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodást az érintett országok vezetői. Közben komoly nehézségek támadtak a konkurens orosz-nemzetközi Déli Áramlat gázvezeték ügyében.

MTI Gazdaság

Az oroszok a Moltól akarják megszerezni a Nabucco dokumentumait

A Mol magyar olajtársaság Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint semmilyen körülmények között sem kezd együttműködésbe az orosz Szurgutnyeftyegazzal, még ha ezért fel is kell áldoznia az ellenőrzést a Zapadno-Malobalikszkoje (ZMB) olajlelőhely felett, amelynek kitermelési engedélyét az ásványkincsekkel foglalkozó Rosznyedr állami ügynökség vissza kívánja vonni – írta szerdán a Vremja Novosztyej.

MTI Gazdaság

Nabucco: Magyarország politikai nyilatkozatot is szorgalmaz

A Nabucco gázvezeték projektről szóló, július 13-án Ankarában aláírandó kormányközi megállapodás mellett magyar kezdeményezésre – a szándékok szerint – politikai nyilatkozatot is tesznek a résztvevők a szerződés mielőbbi ratifikálása érdekében – mondta el Bayer Mihály, a Nabucco projektért felelős magyar utazó nagykövet.