szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közép- és kelet-európai egykori politikusok és értelmiségiek - köztük magyarok - nyílt levelet intéztek a Barack Obama vezette amerikai kormányhoz, arra kérve Washingtont, hogy ne feledkezzen meg a régió stratégiai érdekeiről, amikor Oroszországgal tárgyal.

A dokumentumot csütörtökön közölte a cseh Lidové Noviny és a lengyel Gazeta Wyborcza című napilap. A levelet a nap folyamán Washingtonban Alexandr Vondra egykori cseh miniszterelnök-helyettes és Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet elnöke ismerteti és adja át Madelaine Albright egykori amerikai külügyminiszternek, valamint Zbigniew Brezinski volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadónak.

"Az érzésünk, hogy az amerikai kormányzat számos tisztségviselője úgy gondolja, térségünk (Közép- Kelet-Európa) kérdései egyszer és mindenkorra rendeződtek, és most más sürgető stratégiai kérdéssel foglalkozhat. Ez a vélekedés azonban elhamarkodott" - hangsúlyozzák az aláírók, többek között Lech Walesa lengyel, Václav Havel cseh, Michal Kovác szlovák, Emil Constantinescu román és Valdas Adamkus litván volt államfők.

Magyar részről a dokumentumot Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, Martonyi János volt külügyminiszter, és Gyarmati István jegyezte.

Az aláírók kiemelik, hogy a régió politikai keresztúton helyezkedik el, és a térségben egyre nagyobb a feszültség többek között amiatt, hogy a NATO nem reagált a tavalyi grúziai konfliktusra, amelyben Oroszország "megsértette a nemzetközi jogot".

"Tapasztalatuk szerint az Oroszországgal szembeni határozott és értékekre alapozott politika, nemcsak növeli a Nyugat biztonságát, de jobb együttműködésre készteti Moszkvát" - húzzák alá az egykori közép- kelet-európai vezetők.

Szerintük, ha az Egyesült Államok sutba dobja tervezett rakétavédelmi rendszerének Csehországba és Lengyelországba telepítendő elemeit, az alááshatja Washington hitelét a régióban.

A napilapokban közölt levél nem sokkal azt követően jelent meg, hogy Barack Obama amerikai elnök első alkalommal járt Moszkvában, ahol néhány orosz-amerikai megállapodás is született. A Kreml ezt az első döntő fontosságú lépésnek minősítette a két ország közötti jobb együttműködés érdekében, miközben élesen bírálta az Egyesült Államok közép-európai rakétavédelmi terveit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

8,8 milliárd rubelnyi bért nem fizettek ki Oroszországban

Oroszországban már többéves csúcson van a ki nem fizetett bérek összege, május végén közel járt a 8,8 milliárd rubelhez. Májussal bezárólag összesen nyolcmillió alkalmazott nem jutott hozzá rendben fizetéséhez. Elsősorban a feldolgozóipar foglalkoztatottjait érinti ez: a bérelmaradások csaknem fele ebben az ágazatban van.

MTI Gazdaság

Oroszország jövőre egyszázalékos GDP-növekedésre számít

Az idei csökkenés után Oroszország jövőre már a hazai össztermék (GDP) 1 százalékos növekedésére számít – derült ki Alekszej Kudrin pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozatából. Egy pénzügyi forrás szerint Moszkva 7,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt tervez jövőre.