szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy harmadik robbanás is történt helyi idő szerint péntek délelőtt az indonéz fővárosban a 9 halálos és több tucatnyi sérült áldozatot követelő szállodai merényletek után néhány órával. A rendőrség szerint azonban csak egy gépkocsi akkumulátora robbant föl.

Médiajelentések szerint ezúttal egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy bevásárlóközpont közelében, Jakarta északi részén. Az indonéz Metro TV úgy értesült, hogy ennek a detonációnak két halálos áldozata van. A rendőrség azonban cáfolta, hogy pokolgépről volna szó, szerintük egy gépkocsi akkumulátora robbant föl. Arról nem szóltak, hogy e robbanásnak lenne-e áldozata.

Widodo Adi Sucipto közbiztonsági miniszter közölte, hogy a szállodákban elkövetett merényletek halálos áldozatai között van egy új-zélandi, a 42 sérült között pedig további 13 külföld. A hatóságok szerint mind a halottak, mind a sebesültek között vannak külföldiek. Magyarország jakartai nagykövetségének nem megerősített információi szerint nincsenek köztük magyar állampolgárok.

© MTI/EPA
Szemtanúk szerint az első robbanás a Marriott szállodában történt, és körülbelül öt percre rá lehetett hallani a detonációt a Ritz-Carlton hotelből.

A robbanás megrongálta a Ritz-Carlton szálloda homlokzatát, az alsó szinteken kitörtek az ablakok, üvegszilánkok hevernek szanaszét az utcán.

Egy rendőrségi illetékes a helyszínen közölte újságírókkal, hogy valószínűleg pokolgépek okozták a robbanásokat, de egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen típusú robbanóanyagot használtak a támadók.

Korábbi indonéziai robbantásos merényletek

2002. október 12.: Az indonéz turistaparadicsom, Bali szigetén gépkocsikba rejtett robbanószerkezetek 202, többségükben külföldi halálos áldozatot követeltek, a sebesültek száma meghaladta a háromszázat.

2003. augusztus 5.: 17 halálos áldozatot és több mint 130 sebesültet követelt a jakartai Marriott luxushotel ellen elkövetett öngyilkos pokolgépes merénylet.

2005. október 1.: Bali szigetén, Jimbaran Beach és Kuta Beach települések két éttermében is öngyilkos merénylők robbantottak. A merényleteknek 22 halálos áldozata és 104 sebesültje volt, köztük sok külföldi.

Juhász Attila, a jakartai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség információi szerint nincsenek magyar állampolgárok sem a halottak, sem a sebesültek között, bár ezt biztonsággal nem lehet állítani, mert a hatóságok még nem közöltek hivatalos adatokat.

Mindkét szálloda közel van a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik.

Juhász Attila elmondta, hogy a magyar nagykövetség légvonalban körülbelül 800 méterre van a két szállodától, amelyek egy körforgalomnál találhatók, egymással szemben. Kevesebb mint száz méterre van tőlük egy toronyházban a svéd, a norvég és a finn nagykövetség.

A diplomata szerint a hatóságok lezárták a környéket, a szállodákat nem lehet megközelíteni, a környéken nagy tömeg gyűlt össze. Nagy a felfordulás, rendőrautók, tűzoltók, rohamkocsik jönnek-mennek a követség előtti utcában - tette hozzá.

 A két robbanás nagyjából egy időben történt helyi idő szerint nem sokkal reggel 8 (közép-európai idő szerint hajnali 3 óra) előtt a Marriott, majd a hozzá nagyon közel lévő Ritz-Carlton hotelben. A halálos áldozatok között van egy új-zélandi, a sérültek között pedig további 17 külföldi - közölte a jakartai rendőrfőkapitány. A hatóságok korábban ezektől eltérő adatokat közöltek, de felül kellett vizsgálniuk azokat.
   
Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a helyszínekre érkezve elítélte "a kegyetlen és embertelen terrorcselekményt", amely szerinte "megingatta az ország biztonsági helyzetét". Szinte azonnal elítélte a merényletet az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ausztrália, utóbbi eltanácsolta állampolgárait attól, hogy Indonéziába utazzanak.

A rendőrség később talált egy fel nem robbant pokolgépet a Marriott szálló egyik szobájában, és hatástalanította. Majd kiderült, hogy ebben a szobában lakott a szállodabeli merénylet feltételezett elkövetője és tettestársai - mondta el sajtótájékoztatóján a jakartai rendőrfőkapitány.
   
Indonéziára az utóbbi években már nem tekintett úgy a világ a terrorizmus szempontjából, mint a Föld egyik legveszélyesebb helyére. Jakartában 2004 óta nem követtek el terrortámadást. Előtte 2000-től kezdődően több támadást is elkövettek különböző iszlamista mozgalmak. A jakartai Marriott szálloda ellen 2003 augusztusában hajtottak végre pokolgépes támadást, és ebben 12 ember életét vesztette, több mint száz megsebesült. Ezt a merényletet a hatóságok a legjelentősebb terrorszervezet, az al-Kaidával kapcsolatban álló Jemaah Islamiyah számlájára írták. Azóta megerősítették a szálloda biztonságát, gépkocsik nem közlekedhetnek előtte, és mindenkit ellenőriznek, aki belép az épületbe. A múlt héten volt az indonéz elnökválasztás első fordulója, amely nyugalomban telt, és amelyen a hivatalba lévő Yudhoyono szerezte meg a szavazatok nagy többségét.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap gazdaság

Indonézia

Indonézia kilépett a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből (OPEC), mert mára nettó importőrré vált, így tagsága...

MTI Világ

Nagy erejű földrengés Indonézia partjainál

Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengést észleltek kedden az indonéziai Szumátra szigetének partjai közelében - jelentette az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata.