szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy ötezer ujgur tüntetett Kazahsztán legnagyobb városában vasárnap amiatt, hogy Kínában a hatóságok erőszakos eszközökkel léptek fel a Hszincsiangban (Xinjiang) élő ujgurok ellen.

Az Almatiban megtartott tüntetésre az ország minden részéről érkeztek a kazahsztáni, mintegy 300 ezres ujgur közösség képviselői. Ez volt a legnagyobb ilyen tiltakozó megmozdulás a közép-ázsiai szovjet utódállamokban a véres zavargások kitörése, július 5-e óta.

A közép-ázsiai ujgur diaszpórát jórészt azoknak a leszármazottai alkotják, akik Kelet-Turkesztán kínai meghódításakor, az 1870-es években menekültek el a ma Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek (Xinjiang Uygur Zichiqu) nevezett vidékről.

Azért jöttünk tüntetni, mert a kínai hatóságok továbbra is megfosztják a népünket az emberi jogoktól - mondta a megmozdulás egyik szervezője. Egy másik történelmi jelentőségű ténynek nevezte, hogy egyáltalán engedélyt kaptak a tüntetésre, mert az is megtörténhetett volna, hogy a kazah hatóságok Peking rosszallásától tartva szétverik a megmozdulást.

Kína befolyása egyre nagyobb a természeti kincsekben gazdag szomszédos közép-ázsiai országban, ahová dollármilliárdokat fektetett már be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Világ

A szigorodó cenzúrát is megkerülik a kínai lázadók

Az elmúlt évtizedek legvéresebben levert zavargását némítottak el a kínai hatóságok a hétvégén, melynek nyomán az egyre erősödő cenzúra már a közösségi oldalakhoz, nagyobb videó és fotómegosztó honlapokhoz való hozzáférést is tiltja. Ennek ellenére számtalan felvétel és képriport bukkant fel a tüntetők elleni brutális fellépésről.

MTI Világ

Ismét az ujgurok közé lőttek a kínai biztonsági erők

A kínai biztonsági erők lövésekkel állították meg a feléjük közeledő, fegyveres ujgur tömeget hétfőn Urumcsiban, a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén - jelentették szemtanúk. Az incidensnek a BBC szerint két halálos áldozata volt.

MTI Világ

Kína: 140 halott az ujgur zavargásokban

Száznegyven halottja és több mint 800 sérültje volt Kína nyugati, Hszincsiang tartományában kitört zavargásoknak - jelentette hétfőn a kínai állami tömegtájékoztatás.