szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dizájnváltás az újdonsága a hétfőn nyolcadik alkalommal megnyílt Paris Plázsnak: az eddig megszokott klasszikus díszlet helyett ezúttal a mai vízpartokat idéző színkavalkád jellemzi a francia fővárosban a négy kilométeren 2 ezer tonna tengeri homokkal feltöltött rakpartot.

Az egész világot bejáró fotók és a turisták kedvéért a központi belvárosi szakaszon megmaradtak a harmincas évek tengerparti üdülőhelyeit megidéző kék-fehér csíkos napernyők és kabinok, de az elsősorban helyiek által látogatott La Villette parkban idén a zöld a legfőbb szín.

A modernizáláshoz új, fémből készült székek és nyugágyak is tartoznak. A váltás legfőbb oka: az immár hagyománynak számító Paris Plázs berendezése az elmúlt években elhasználódott és idén már teljes cserére szorult.

A lényeg azonban nem változott: az 50 óriáspálmával és 1700 egyéb növénnyel díszített ingyenes pihenőszakaszon 350 nyugágy, 250 napernyő, és többek között egy 220 négyzetméteres, pancsolásra alkalmas medence, valamint a La Villette park 1 kilométer hosszú víztározójából átalakított akvapark is várja a pihenni vágyókat, ahol ötezer négyzetméteren a vízi sportok kedvelői kajakozhatnak, kenuzhatnak vagy vízibiciklizhetnek. A Georges Pompidou rakparton pedig egyéb sportok; a rollerezés, a tajcsi és a pétanque közül lehet választani.

cc: benoit.darcy
A Francois Mitterrand Nemzeti Könyvtár aljában kialakított "entellektüel pihenőszakaszon" könyvkölcsönző működik, ingyen lehet újságot olvasni és wifikávézóban internetezni, a művészetek iránt érdeklődő gyerekeknek pedig festészeti és tudományos tanfolyamok indulnak.

A homokos területek mellett gyermekmegőrzők és egy óriási játszótér, valamint egy hajón kialakított vendéglő is várja a párizsiakat, a rakparton pedig tíz kávézó és hat fagyizó működik. A látogatók biztonságára több mint hétszáz elsősegélynyújtó és strandfelügyelő vigyáz.

A reggel 8-tól éjfélig nyitva tartó Paris Plázson a zene szerelmeseiről sem feledkeznek meg: reggelenként fiatal kamarazenészek adnak komolyzenei koncerteket a Notre Dame és a Pont Neuf közötti partszakaszon, péntek és szombat este pedig többek között Charlie Winston, Amadou és Mariam, valamint Neneh Cherry ad ingyenes koncertet a Városháza előtti téren.

Miután a gazdasági válság miatt sok francia család idén nem utazik el nyaralni, a párizsi önkormányzat az egy hónap alatt megszokott 3 milliós látogatószám emelkedésére számít.

Az augusztus 20-ig nyitva tartó, 2,5 millió eurós költségvetésű Paris Plázs sikerét tükrözi, hogy néhány éve már nemcsak a fővárosban, hanem vidéki városokban, így többek között Metzben, Nancyban, Toulouse-ban és Lille-ben is kialakítanak nyaranta rakparti pihenőszakaszokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

FIZETETT A PLÁZS

Hétfőn lerótta a Budapest Plázs tavalyi szervezőinek a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.

Itthon

Elmarad a Budapest Plázs

Több millió forintos kártérítést kérnek a Fővárosi Önkormányzattól a Budapest Plázs szervezői, miután szerdán nem kaptak engedélyt az augusztus elejére tervezett esemény megrendezéséhez.

hvg.hu/MTI Itthon

Egyelőre ingyenes lesz az uszálystrand - fotógaléria

Átadták csütörtökön Budapest legújabb, két uszályon kialakított strandját, amely az Erzsébet híd és a Lánchíd között helyezkedik el, és a pesti alsó rakpartról közelíthető meg. A strandot péntek délelőtt 10 órakor nyitják meg, júliusban a belépés ingyenes.