szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) üdvözli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának jelentését a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében, és ennek kapcsán szívesen találkozna mind a szlovák kormány képviselőivel, mind Knut Vollebaek főbiztossal - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

A legfontosabb szlovákiai magyar civil szervezeteket - többek között a Csemadokot, a pedagógus- és a szülői szövetséget, a Fórum Intézetet és a Diákhálózatot - tömörítő SZMK állásfoglalásában korrektnek és kiegyensúlyozottnak minősítette a főbiztos értékelését, s kész bekapcsolódni a javasolt konzultációs folyamatba.

Ezt a kerekasztal részvevői szerint azzal a céllal kell lefolytatni, hogy tisztázódjanak a törvény félreértelmezhető, nem egyértelmű rendelkezései, és hogy elkezdődjék a munka a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény átfogó módosításán.

Az SZMK szerint a cél egy olyan nyelvhasználati gyakorlat kialakítása a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken, melynek köszönhetően a szlovákok és a kisebbségekhez tartozó személyek jogai és érdekei érvényesülnének. "Ez a cél teljes mértékben összhangban van az EBESZ ajánlásaival" - áll a dokumentumban.

Mint ismeretes, Vollebaek jelentése – a szlovák külügy- és kulturális miniszter interpretációjával ellentétben – rámutatott a jogszabály hiányosságaira is. A nyelvtörvény módosítása miatt pedig - a főbiztos szerint - a kisebbségi nyelvek használatát garantáló és szabályozó normákat is módosítani kellene, valamint komplex kisebbségi törvényt kellene létrehozni.

Petőcz Kálmán, az SZMK nyilatkozatának egyik megfogalmazója, a Fórum Intézet munkatársa elmondta: a kerekasztal kész tárgyalni a kormányszervekkel és a főbiztossal is. Knut Vollebaeket a szlovák külügyminisztérium hívta meg az elmúlt napokban szlovákiai munkalátogatásra, miután a magyar diplomácia jelezte, szeptember 16-án Budapesten egyeztet vele.

„A konzultáció folyamatos. Mi a kerekasztal véleményeit azonnal továbbítjuk a szlovákiai és külföldi partnereinknek” – fejtette ki Petőcz. A politológus elmondása szerint a szlovákiai magyar civil szféra eddig is konzultált a főbiztos hivatalával, ha pedig Vollebaek a közeljövőben ellátogat Pozsonyba, szívesen találkoznának vele.

Petőcz úgy véli, nagy szükség lenne egy komplex kisebbségi törvényre, melynek köszönhetően bizonyos alapfogalmak is tisztázódhatnának. A szakember nem kívánt időpontokról beszélni, mert az a lényeg, hogy színvonalas, használható törvények készüljenek, ne gyorsan összetákolt fércművek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szili elküldte a szlovák nyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének – jelentette be az Országgyűlés Sajtóirodája. Robert Fico, szlovák miniszterelnök elutasította a négy magyar parlamenti párt közös nyilatkozatát.

MTI Világ

Pozsonyban a nyelvtörvényről: megalapozatlan magyar nyilatkozatok

A Sme című liberális pozsonyi napilap szerint a magyar politikusok azzal, hogy megalapozatlan értesüléseket közölnek a szlovák államnyelvtörvényről, maguk is "kiadósan hozzájárulnak" ahhoz, hogy a védhetetlen törvény szlovák védelme sikeres legyen.

MTI Világ

Sme: a nyelvtörvény a kormánynak, de nem Szlovákiának az érdeke

Senkit sem lepett meg Szlovákiában, hogy az államfő aláírta az államnyelvtörvény módosítását. Nem ez az első eset, hogy Ivan Gasparovic olyasmit írt alá, ami érdeke a kormánykoalíciónak, de nem érdeke Szlovákiának - írta hétfői kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap.

MTI Világ

SZMK: manipuláció az EBESZ-álláspont szlovák tálalása

Nagyszabású manipuláció volt, ahogyan Pozsony tájékoztatást adott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontjáról - állítja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK).

MTI Világ

Hágáig mennek a magyarok a szlovák nyelvtörvény miatt

Magyar delegáció utazik szerdán Hágába az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához a szlovák nyelvtörvény módosításának ügyében - mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden este az MTV Az Este című műsorában. A tárcavezető szerint erős túlzás a szlovák kormányfő nyilatkozata az ügyben.

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást

Indiában tűz, a briteknél víz fenyegeti a vakcinagyártást

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt