szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel tárgyalt pénteken Phenjanban a kínai elnök különleges megbízottja - jelentették a két ország hivatalos hírügynökségei.

A találkozón Taj Ping-kuo átadta az észak-koreai vezetőnek Hu Csin-tao kínai elnök levelét. Az Új Kína jelentése szerint Hu a levélben a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről, a térség békéjének előmozdításáról írt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség annyit közölt, hogy Kim "szívélyes hangulatú eszmecserét folytatott a megbízottal a két ország közötti baráti kapcsolatok további fejlesztéséről, illetve közös érdeklődésre számot tartó ügyekről".

Kim Dzsong Il a találkozón azt mondta kínai tárgyalópartnerének, hogy hajlandó két- vagy többoldalú tárgyalásokat folytatni nukleáris kérdésekről, és kész előmozdítani "a félsziget atomfegyver-mentesítését" - jelentette az Új Kína.

A kínai különmegbízott szerdán Kang Szok Ju első külügyminiszter-helyettessel, az észak-koreai atomdosszié fő illetékesével találkozott Phenjanban. Taj Ping-kuo kíséretében volt Vu Ta-vej (Wu Dawei), az észak-koreai atomügyekről szóló hatoldalú tárgyalások kínai főtárgyalója is.

Az egymással szomszédos két kommunista ország idén ünnepli a hivatalos kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját. Hírek szerint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő hamarosan Észak-Koreába látogat.

Peking igyekszik rábeszélni a sztálinista államot, hogy térjen vissza az atomfegyverprogramjáról szóló tárgyalásokhoz, amelyeket Phenjan áprilisban "befejezettnek" nyilvánított, miután az ENSZ-ben szankciókat hoztak ellene tiltott rakétakísérletek miatt. A hatoldalú tárgyalásoknak Peking a házigazdája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bill Clinton beszámolt Obamának észak-koreai útjáról

Bill Clinton volt amerikai elnök kedden a Fehér Házban beszámolt Barack Obama elnöknek Észak-Koreában két amerikai újságírónő kiszabadítása érdekében tett útjáról, amely során találkozott Kim Dzsong Illel, a kommunista ország vezetőjével.

MTI Világ

Észak-Korea nem tér vissza a hathatalmi atom-tárgyalásokhoz

Észak-Korea nem tér vissza az atomprogramja felszámolásáról évekkel ezelőtt elkezdett hathatalmi tárgyalásokra az Egyesült Államok "mélyen gyökerező Észak-Korea-ellenessége miatt" - jelentette be csütörtökön a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek thaiföldi tanácskozásán a phenjani küldöttség szóvivője.

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét

Így adja elő Varnus Xavér Törőcsik Mari kedvenc popslágerét