szerző:
MTI

Megkezdődött csütörtökön a világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport vezetőinek csúcsértekezlete Pittsburghben. A kétnapos tanácskozást a pénzügyi válság következményeinek szentelik, illetve keresik a módot, hogy miként lehetne megakadályozni az ilyen krízisek újbóli kirobbanását.

A résztvevők – akiket a vendéglátó Barack Obama amerikai elnök fogadott – munkavacsorával kezdték meg a tanácskozást. Ennek témája a nagy nemzetközi pénzügyi szervezetek reformja: márpedig itt komoly ellentétek vannak a fejlett és a fejlődő országok között.

Az utóbbiak – úgy vélve, hogy nincs megfelelő képviseletük a Nemzetközi Valutaalapban – azt sürgetik, hogy a G20 tagjai vállaljanak kötelezettséget ennek megváltoztatására. Az európai országok viszont általában húzódoznak attól, hogy lemondjanak jelenlegi befolyásuk egy részéről az IMF-ben a fejlődők javára.

A tanácskozás megkezdése előtt adott nyilatkozatok azt jelezték, hogy ez a vita még korántsem zárult le. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter csütörtökön azt közölte Pittsburgh-ben, hogy országa támogatja Kína törekvését nagyobb szavazati jogok megszerzésére az olyan nemzetközi szervezetekben, mint az IMF és a Világbank. Szerinte maguk az európaiak is belátják, hogy tiltakozásuk ellenére ez meg fog történni, addig az EU nevében nyilatkozó Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök (a szervezet soros elnöke) azt mondta, hogy nem akarnak semmiféle „adóztatást” megfelelő képviselet nélkül – azaz ódzkodnak attól, hogy olyan országok kapjanak nagyobb döntéshozatali jogkört, amelyek az európaiaknál kevésbé járulnak hozzá a nemzetközi pénzügyi szervezet forrásaihoz.

Pénteken a csúcstalálkozó két munkamegbeszéléssel folytatódik. A résztvevők a makroökonómiai folyamatokról cserélnek majd véleményt most, hogy egyre több jele van a válság utáni fellendülésnek. A másik megbeszélésen pedig a nemzetközi pénzügyek jobb szabályozásáról lesz szó. Több résztvevő, így Geithner is arról beszélt előzetesen, hogy előrelépés történt a banki, illetve a brókereknek járó prémiumok kérdésében. (E téren még néhány nappal ezelőtt is komoly nézeteltérések voltak az Egyesült Államok, illetve az európai országok között.) Geithner szerint a G20 országainak ebben a kérdéskörben sikerül majd egyetértésre jutni a „nagyon részletes normákról”. José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke ennél óvatosabban fogalmazott pittsburghi sajtóértekezletén: mint mondta, reméli, hogy legalább az alapelvekről és az ellenőrzés módjáról megszületik az egyezség.

Geithner egyébként Pittsburgh-ben azt mondta az újságíróknak, hogy bátorító jeleket lát a globális gazdasági fellendülésre, de a súlyos recesszióból való kilábaláshoz még vannak tennivalók. Ezért megerősítette, hogy amerikai részről ellenzik a gazdaságösztönző stratégiák idő előtti leállítását. „Lépéseket teszünk, hogy költségvetési deficitünk elviselhető mértékre csökkenjen” – mondta, példaként említve, hogy az Obama-kormányzat megkezdte a pénzügyi rendszert támogató intézkedéseinek enyhítését. Szerinte azonban ezeket a terveket életben hagyják mindaddig, míg nincs teljes bizalmuk abban, hogy a pénzügyi rendszer képes szavatolni a fellendüléshez szükséges hiteleket.

Végül a G20-as csúcsértekezleten szóba kerülnek majd a klímaváltozás kérdései is. Ebben a témában Reinfeldt svéd miniszterelnök nagyon határozottan fogalmazott a csúcs kezdete előtt adott pittsburgh-i sajtóértekezletén. Mint mondta, az EU nagyon aggódik a klímaváltozás ügyében folyó tárgyalások miatt, mert ezek nem a jó irányba haladnak. S elfogadhatatlannak mondta azt, hogy a megbeszélések lelassuljanak.

Gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatták a tüntetőket (Oldaltörés)


A rendőrség könnyfakasztó gránátokat vetett be csütörtökön mintegy kétezer tüntető ellen Pittsburghben, ahol a tizenkilenc legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport csúcstalálkozót tart. Egy szemtanú szerint a rendőrök később az egyik helyszínen gumilövedékeket is használtak a tüntetők ellen.

A hatóságok nem engedélyezték ezt a G20-csoport elleni tüntetést, amelynek résztvevői az Arsenal parkból a csúcsértekezlet helyszínéül szolgáló konferenciaközpont elé indultak helyi idő szerint délután fél háromkor.

A rendőrség ekkor könnygázzal próbálta feloszlatni a tüntetést: a résztvevők kisebb csoportokra oszlottak az összetűzést követően. Egy ilyen kisebb csoport, mintegy 20 ember később betörte egy étterem ablakait, majd pedig köveket és téglákat kezdett dobálni a rendőrök felé: ez utóbbiak ekkor gumilövedékekkel válaszoltak.

Az állam- és kormányfők csütörtökön és pénteken tanácskoznak Pittsburgh-ben. Az első tüntetések jóval a hivatalos programok előtt megkezdődtek. Az elmúlt években immár rendszeressé váltak a különböző, gazdasági témájú csúcstalálkozók ellen szervezett tüntetések, s ezek gyakran erőszakos akciókká fajultak: az áprilisi londoni G20-as csúcs előtt például a tüntetők megrohanták és megrongálták az egyik citybeli nagybank fióképületét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A bankárok zsebében fognak turkálni a G20-csúcson a politikusok

Csütörtökön kezdődik a 19 legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság, valamint az Európai Unió mint intézmény alkotta, a világgazdasági összkibocsátás 85 százalékát adó G20-csoport vezetőinek kétnapos értekezlete az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Pittsburgh városban.

MTI Gazdaság

Obama szigorúbb felügyeletet ígér a bankok felett

Lépéseket ígér a bankok szigorúbb felügyelete érdekében és a nemzetközi egyeztetés szükségességét hangsúlyozza majd e téren Barack Obama amerikai elnök a Húszak vezetőinek közelgő pittsburghi találkozóján – közölte a Fehér Ház.

MTI Karrier

11 millió munkahelyet mentettek meg

A G20-ak mintegy 11 millió munkahelyet hoztak létre, illetve mentettek meg szociális védelmi, illetve foglalkoztatási intézkedéseikkel a gazdasági válság kezdete óta - jelentette ki pénteken a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezetője.

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

Előbb a sznobizmus csúcsának tartották, utána végigment rajta a történelem

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

Az utolsó utáni esély: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból

Az utolsó utáni esély: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön