szerző:
MTI

Moszkva Irán-politikájában bekövetkezett jelentős fordulatnak minősítette Dmitrij Medvegyev orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel tartott csütörtöki New York-i megbeszélésén tett kijelentéseit a Kommerszant című orosz üzleti lap pénteken.

Medvegyev Obamának kijelentette: a szankciók ugyan ritkán hatásosak, de néha elkerülhetetlenek. A Kommerszant szerint ez egyértelműen arra vonatkozott, hogy Oroszország nem akadályozza meg az Irán ellen, annak nukleáris programja miatt meghirdetendő szankciókat, s ezt egy magas beosztású kormányhivatalnok meg is erősítette a lapnak.

A lap szerint ez a megfelelő mértékű fizetség azért, hogy az Egyesült Államok letett a globális rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítéséről, hiszen az utóbbi években Oroszország volt Irán leghevesebb védelmezője. A Kommerszant azt írta, hogy Moszkva az Iránnal kapcsolatos álláspontját azonnal felülvizsgálta, amint Obama bejelentette, hogy változtak a rakétapajzzsal kapcsolatos amerikai tervek.

A cikk szerzője úgy értesült, hogy a kemény szankciókat már október 1-én, az iráni kérdésben közvetítő hatok külügyminisztereinek találkozóján meghirdethetik, de Moszkvának addig még van esélye jobb belátásra bírni Teheránt, amikor Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője szeptember 28-án iráni kollégájával tárgyal.

Az újság úgy vélekedett, hogy a két elnök találkozóján igen jelentős eredményeket értek el a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló (START) tárgyalások vonatkozásában is, és a két államfő a megbeszélés után már úgy szólt a készülő egyezményről, mint már majdnem teljesen eldöntött kérdésről.

Ugyancsak a Kommerszant hasábjain Szergej Rogov, az orosz Tudományos Akadémia Egyesült Államok és Kanada Intézetének vezetője kommentárban mutatott rá: Moszkva és Washington között természetesen továbbra is sok a nézetkülönbség. Nincs garancia arra, hogy az új START-szerződésről folyó tárgyalások befejeződnek év végéig, amikor az előző szerződés lejár, lassan halad Oroszország Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásának ügye, nem törölték még el a Jackson-Vanick jogszabályt. "Eufóriára nincs ok, de óvatos derűlátásra ad alapot az olyan kérdésekben való együttműködés, mint a hadászati támadó fegyverek korlátozása, az atomsorompó és a globális rakétapajzs" - írta Rogov.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ahmadinezsád: Iránnak nincs szüksége atomfegyverre

Iránnak nincs szüksége atomfegyverre - állította az ország elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád egy amerikai tévécsatornának adott interjúban, de nem zárta ki teljesen egyértelműen, hogy egy napon még lehet ilyen fegyvere.

MTI Világ

Medvegyev: Izrael nem intéz csapást Irán ellen

Izrael biztosította Moszkvát, hogy nem szándékozik csapást mérni Iránra – jelentette ki Dimitrij Medvegyev orosz elnök Simon Peresz izraeli elnökre hivatkozva a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyben elismerte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő titokban járt Moszkvában a napokban.

MTI Gazdaság

G8-csoport: Iránnak 3 hónapja van az urándúsítás leállítására

A világ legfejlettebb ipari országait és Oroszországot tömörítő G8-csoport az év végéig ad határidőt Iránnak, hogy kötelezettséget vállaljon urándúsítási programja beszüntetésére, s így elkerülje az újabb szankciók meghozatalát. Ezt Franco Frattini olasz külügyminiszter jelentette be csütörtökön New Yorkban: jelenleg Olaszország tölti be a G8-csoport soros elnöki tisztségét.

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva