Földalatti tüzek tombolnak a spanyol mocsarakban

Földalatti tüzek pusztítanak már hetek óta a Spanyolország keleti részén elterülő mocsaras területeken, a nyári szárazság és a vízkészlet túlzott mezőgazdasági használata miatt - jelentették be természetvédelmi szakemberek.

  • hvg.hu hvg.hu
Földalatti tüzek tombolnak a spanyol mocsarakban

A Guadiana folyó által táplált Tablas de Daimiel Nemzeti Parkot már az 1980-as évek óta a kiszáradás veszélye fenyegeti és lagúnáinak jelentős része már teljesen el is tűnt. Idén augusztusban a forró és száraz időjárás hatására a tőzegréteg a föld alatt lángra kapott és azóta is gomolygó füstfelhők lepik el a tájat - mondta José Manuel Hernandez, a park gondozásáért felelős környezetvédelmi szervezet vezetője.

“Ez egy teljesen új jelenség a parkban. Egy erőteljes figyelmeztetés és egy egyértelmű jel arra, hogy milyen mértékű a pusztulás a parkban. A terület elkezdett süllyedni, azonnal szükség lenne az elárasztására, hogy a talajvízszint helyreálljon" - hangoztatta. A mintegy kétezer hektáron elterülő Tablas de Daimiel Nemzeti Park jelenti az UNESCO által 1980-ban Bioszféra Rezervátummá nyilvánított és számtalan madárfajnak otthont adó Mancha Humeda természetvédelmi terület legfőbb kincsét.

Ugyanakkor az ENSZ szakosított szervezete még a múlt év során felhívta a spanyolok figyelmét arra, hogy amennyiben nem állítják helyre három éven belül a park ökoszisztémáját, el fogja távolítani azt a rezervátumok listájáról. Tavaly nyáron egyébként több tucatnyi tűz pusztított Spanyolországban, mivel az ország jelentős részében a hőmérséklet szinte állandóan 40 Celsius-fokon tetőzött.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.