szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először kísérelte meg a legkülönbözőbb hatalmak összehasonlítását, és ez alapján toplista létrehozását a Forbes magazin. A listán egyszerre szerepel államfő, terroristavezér, XVI. Benedek pápa és a Google alapítói.

Sokféleképpen nevezték már a hatalmat - volt már a legerősebb afrodiziákum, a leghatékonyabb megvesztegető eszköz, szerető és hegedű is -, természete azonban nehezen fogható meg. A Forbes szerkesztői sokféle megközelítést latba vetettek listájuk megalkotása előtt, míg végül négy dimenzióban vizsgálták meg a személyeket.

Az első az volt, hogy sok embert befolyásol-e az adott személy. Így például a 11. helyre került XVI. Benedek pápa egymilliárd keresztény szellemi vezetője, míg a nyolcadik helyen lévő Mike Duke a legnagyobb munkaadó a Wal Mart vezérigazgatójaként.

A második szempont az volt, hogy ki mekkora pénzügyi források felett rendelkezik befolyásához viszonyítva. Az államfők esetében ezt GDP alapján számoltak, míg a magánvállalatok vezetőinek tőkéjüket, profitjukat, befektetéseiket és hasznukat vették figyelembe a világ 2000 legnagyobb vállalata lista adatai alapján. Az 51.-ként szereplő New York Times igazgató, Bill Keller pozíciója kapcsán például azt vették figyelembe, milyen források állnak rendelkezésére saját iparága tekintetében, míg a 10.-ként végzett Bill Gates esetében nettó vagyonát is számításba vették.

A következő számításba vett faktor azt nézi, mennyire képesek több területen is érvényesíteni hatalmukat. Ehhez 67 különböző befolyási területet határoztak meg, tehát hiába gazdag valaki, vagy van nagy vállalata, attól még lehet, hogy csak egy-egy területen képes érvényesíteni akaratát. Így például Olaszország botrányhős miniszterelnöke, Silvio Berlusconi nem csak politikus, de médiamágnás és a legendás AC Milan focicsapat vezetője is egyben, vagy például Oprah Winfrey - amellett, hogy elismert tévés személyiség - képes bestseller szerzőket „gyártani” vagy politikusokat támogatni.

Végül a negyedik ismérv: hogyan használja a jelölt a hatalmát. A szerkesztők ez alapján levették például a listáról az Ikea 83 éves tulajdonosát, valamint Európa leggazdagabb emberét, Ingvar Kampradot, míg Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt, volt elnököt a harmadik helyre sorolták, mert képes keresztbe tenni szupergazdag oligarcháknak, megtámadni szomszédos országokat, sőt a nyugat-európai gázcsapot is elzárhatja.

A lista első 15 helyezettje (Oldaltörés)

A négy faktor alapján végül a Forbes öt vezető szerkesztője rangsorolt. Kevéssé meglepő módon abszolút vezető helyet kapott Barack Obama jelenlegi amerikai elnök, miközben elődjei közül George W. Bush lecsúszott a listáról, míg Bill Clinton a 31. helyre jutott. Az Apple vezér Steve Jobs könnyen felkerült, míg Arnold Schwarzanegger kaliforniai kormányzó és filmsztár nem.

1. Barack Obama: Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, friss Nobel-békedíjas, a világ legerősebb hadseregének feje, 5000 nukleáris töltet ura és a világ legerősebb gazdaságának vezetője.

2. Hu Csin-tao: Kínai elnök, 1,3 milliárd ember vezetője, az Egyesült Államok hiteleinek legnagyobb finanszírozója, a 2008-as olimpia országának feje, miközben a legerősebb kezű elnyomója a kínai vallás- sajtószabadságnak, valamint Tibet és Tajvan függetlenségének megakadályozója.

3. Vlagyimir Putyin: Jelenleg Oroszország miniszterelnöke, de „minden orosz cárja, fejedelme és autokratája”, nagyságrendekkel fontosabb vezetője, mint az elnöki székben ülő Dimitri Medvegyev. A glóbusz szárazföldjeinek kilencede van a kezében, de beláthatatlan mennyiségű energia és nyersanyag ura is egyben.

4. Ben S. Bernanke: Az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő FED elnöke, korábban a Princeton Egyetem gazdasági szakának vezetője, aki jelenleg a válság leküzdésében a legfontosabb szereplő az óceán túloldalán.

5. Sergey Brin and Larry Page: A Google alapító tulajdonosai. Amennyiben a tudás hatalom, az információs társadalmakban nincs náluk nagyobb ágyú. A világhálón felhalmozott információk abszolút urai, sőt, ma már az online hirdetési piacon is vezető szerepet töltenek be. A legokosabb főket maguk köré gyűjtő vezetők, akiknek vállalata évről évre a legjobb munkahelyek közt szerepel. Vállalatuk 30,6 milliárd dolláros értékével harmadik helyen szerepelnek a Forbes 400-as vállalati listáján.

6. Carlos Slim Helú: Mexikói milliárdos, a Föld harmadik leggazdagabb embere, akinek személyes vagyona egyenlő a mexikói GDP 2 százalékával. Vállalatai a vezetékes- és a mobiltelefónia terén 90 százalék feletti részesedéssel bírnak a közép-amerikai államban, de komoly érdekeltségei vannak út fejlesztésekben, energia infrastruktúrában, vízellátásban.

7. Rupert Murdoch: „Az ember, aki a híreket birtokolja”. A legbefolyásosabb médiamágnás, akinek olyan ékkövek vannak a birtokában, mint a brit the Times, az ausztrál The Australian, az amerikai The Wall Street Journal, valamint olyan bulvárlapok, mint a The New York Post és a The Sun. Emellett komolyan érdekelt a 20th Century Fox filmvállalatban, a Harper Collins könyvkiadóban, a Fox és a BSkyB tévéadókban, de övé a MySpace közösségi oldal is.

8. Michael T. Duke: A világ legnagyobb bolthálózatának, az évi 401 milliárd dolláros forgalmú Wal-Martnak a feje, aki alá 2 millió alkalmazott és 8000 bolt tartozik. A Wal-Mart önmagában Kína nyolcadik legnagyobb kereskedelmi partnere, de a legnagyobb amerikai munkaadó is egyben.

9. Abdullah bin Abdul Aziz al Szaud: Szaúd-Arábia királya a sivatagi ország abszolút vezetője, aki a világ legnagyobb nyersolaj készlete felett rendelkezik, de az Iszlám két legszentebb helye is országában található. Az állami Saudi Aramco olajvállalat a világ legjövedelmezőbb vállalata, mely évente 200 milliárd dollárt termel és 260 milliárd hordónyi készletével a Föld olajellátásának 25 százalékával bír.

10. Bill Gates: A világ leggazdagabb embere, aki szoftvervállalatával alapvetően meghatározta a jelenlegi informatikát. Az összes működő számítógép 85 százalékán a Microsoft termékein dolgoznak. A vállalat vezetésétől visszavonult Gates következő célja a világ megmentése: a Bill és Melinda Gates Alapítvány a glóbusz legnagyobb adakozója, 34 milliárd dolláros tőkéjét az AIDS, a malária, a TBC és az éhezés felszámolására használja, továbbá komolyan támogatja az oktatást, képzést.

11. XVI. Benedek pápa: A Föld lakosságának hatoda lelki vezetőjeként tekint rá, a Katolikus Egyház és Vatikán vezetője. Rendíthetetlen hagyományőrző, miközben a konzervatív értékek megújítója.

12. Silvio Berlusconi: Olasz miniszterelnök, médiamonopólium-tulajdonos, három magántévé-hálózat vezetője, de ellenőrzése alatt van a három állami tévéadó, továbbá számos lap és magazinújság, reklámügynökség és további médiaérdekeltségek is. Emellett az egyik legnevesebb olasz futballcsapat, az AC Milan tulajdonosa.

13. Jeffrey R. Immelt: A világ legnagyobb vállalata, a General Electric vezetője, amely a pénzügyi szolgáltatásoktól, az energiatermelésen, a médiavállalatokon, a repülő- és autógyárakon át a gépgyártásig terjedően számtalan területen jelentős szereplő.

14. Warren Buffett: A legmódosabb befektető, aki a válság legborúsabb napjaiból is jól jött ki, miután a Goldman Sachsba és a GE-be fektetett. Emellett a Bill Gates barátjaként hatalmas filantróp, 40 milliárd dolláros vagyonát a Bill és Melinda Gates Alapítványra fogja hagyni.

15. Angela Merkel: A legbefolyásosabb nő a glóbuszon, Németország kancellárasszonya, s így az ötödik legnagyobb gazdaság feje. Az euró, az EU és a piacgazdaság megújításának fáradhatatlan támogatója, akinél senki nem veszi komolyabban a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést a világ vezetői közül.

A lista további szereplőit itt nézheti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!