szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Izrael kelet-jeruzsálemi építkezései megnehezítik a béke megteremtését a térségben, mert annyira elkeseríthetik a palesztinokat, hogy nagyon veszélyes helyzet keletkezik - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította kedden az Egyesült Államok kérését, hogy a zsidó állam állítsa le az egyik kelet-jeruzsálemi negyedben, Gilóban zajló lakásépítést, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó lakónegyed "Jeruzsálem szerves részét képezi", illetve hogy az építkezés magánvállalkozás, nem szükséges hozzá a kormány engedélye. Mindazonáltal Elijáhú Jisai belügyminiszter éppen ezen a napon engedélyezte újabb 900 lakás felépítését Gilóban.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy Netanjahu "kész a legnagyobb visszafogottságot tanúsítani a ciszjordániai építkezésekkel kapcsolatban a béketárgyalások felújítása érdekében, de nem hajlandó ugyanerre a főváros, Jeruzsálem esetében".

A kínai látogatáson tartózkodó Obama interjújában elmondta: Izrael csak nehezíti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Washington tesz a közel-keleti megbékélés érdekében, ha olyan területen épít újabb és újabb lakásokat, amelyeket a palesztinok maguknak követelnek. Izrael nem lesz nagyobb biztonságban az ilyen lépések hatására - tette hozzá. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék majdani független államuk fővárosának.

Az amerikai elnök viszont Netanjahu mellé állt abban, hogy az izraeli kormányfő elutasítja Mahmúd Abbász palesztin elnök tárgyalási feltételét. A palesztinok ugyanis csak abban az esetben hajlandók felújítani a béketárgyalásokat Izraellel, ha a zsidó állam előbb leállítja a ciszjordániai kolóniák bővítését.

Nabíl Abu Rudeina, Abbász szóvivője bátorítónak nevezte Obama kijelentéseit, noha szerinte a gilói építkezés megöli a békefolyamat utolsó esélyeit is. Szerinte az eddigieknél nagyobb nyomást kell gyakorolni az izraeli kormányra a telepbővítések leállítása érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP