szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rózsaszín a pofija, szőke a haja, apukája pedig nagyon büszke rá: amióta Fehéroroszország erőskezű elnöke, Aljakszandr Lukasenka beszámolt arról, hogy van egy házasságon kívül született gyermeke, Nyikolaj lázban tartja a szigorú erkölcsű volt szovjetköztársaság közvéleményét.

Az ötéves fiúcskát, becenevén Kolját november elején apukája Kijevbe is magába vitte, a Viktor Juscsenko ukrán elnökkel rendezett találkozóra. Előzőleg már több hivatalos találkozón feltűnt kicsi figurája a hatalmas termetű bajszos apa oldalán, például a FÁK országainak Kirgizisztánban rendezett találkozóján, vagy fehéroroszországi helyi választásokon, illetve egy katonai parádén.

2009 tavaszán a Vatikában is járt a papával és a tarka egyenruhájú svájci gárdistákról megállapította, hogy „ezek amolyan bohócok”, viszont Lukasenka szerint „könnyekig meghatotta XVI. Benedeket, aki még azt is elfelejtette, hogy ő a római pápa” – jelentette ki a büszke apa egy nemrég adott interjú során.

Kolja első nyilvános szereplése 2008 elejére esnek. A fehérorosz média kezdetben kommentár nélkül sugározta ezeket a képeket, s csak több hónapos bizonytalanság után fedte fel a kisfiú kilétét. Az elnök, akinek Viktor és Dmitri személyében két felnőtt fia is van, 2008 áprilisában még növelte is a zavart, kijelentve, hogy „legkisebb fia” egy napon Fehéroroszország elnöke lesz.

Végül 2008 nyarán a Komszomolszkaja Pravdának nyilatkozva az utolsó kétséget is eloszlatta, bejelentette, hogy van egy harmadik fia is, azt pedig, hogy mindenhová magával viszi, azzal indokolta, hogy a kis Kolja nagyon ragaszkodik hozzá, mindig vele akar lenni - és senki mással.

A fiú „házasságon kívül született gyermek” státusza egyáltalán nem zavarja az apát. „Legyen ez jó példa: ha az életben fiad van, mit számít, hogyan született? Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök azt mondta nekem: „Ez isten ajándéka”. Akkor mitévő legyek? Eltitkoljam azt, ami Istentől való?”

Ugyanakkor az Európa egyik leginkább tekintélyuralmi országának tekintett Fehéroroszországban sok ember zavart érez ezzel a jelenséggel kapcsolatban, és az országot 1994 óta egyeduralkodóként irányító vezető „szeszélyének” tekinti.

Aljakszandr Faduta minszki újságíró, aki 2005-ben életrajzi könyvet írt Lukasenkáról és olyan ritka személyiségnek számít, aki nyilvánosan hajlanók beszélni a témáról, úgy véli, hogy Kolja létezésének ténye „valósággal sokkolta a társadalmat”. „Különösen a nők reagáltak igen ellenségesen” arra, hogy a gyerek házasságon kívül született – mondta el az AFP-nek.

Lukasenka, aki maga apa nélkül nőtt fel, már sok éve nem élt együtt feleségével, Galina Rodionovnával és nem tarthatott igényt a mintaapa szerepre. „Ám mindeddig megfelelt bizonyos normáknak.” Most viszont, véli Faduta, „megsértette szavazóinak egy részét, a nőket”, akik legfőbb támogatói között voltak – márpedig a következő elnökválasztás már 2011 tavaszán esedékes.

A gyermek anyjának személye szintén vita tárgya. Általában elfogadott vélekedés, hogy az elnök korábbi orvosáról, Irina Abelszkajáról van szó, akinek ma egyáltalán nincs bejárása a gyermek apjához. „Márpedig mindenki tudja, hogy egy gyermek nem nőhet fel anya nélkül” – hangoztatja a szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát