szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brandenburg tartományban nincs kormányválság, ezzel szemben egyes politikusok súlyos erkölcsi válságba kerültek – ezekkel a szavakkal kommentálta Matthias Platzeck szociáldemokrata miniszterelnök pénteken a tartományi koalícióval kapcsolatos legutóbbi, sorozatos Stasi-leleplezéseket.

Az elmúlt napokban sorra derült fény arra, hogy a szociáldemokrata SPD-vel közösen kormányzó Baloldal pártjának több helyi képviselője annak idején együttműködött az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériumával, a Stasival. A leleplezések nyomán több képviselő lemondott mandátumáról. Mindennek ellenére a tartományi kormányfő úgy vélte: a közelmúltban alakult baloldali koalíciónak folytatnia kell munkáját.

A Berlint körülölelő Brandenburg tartományban szeptember végén – az országos választásokkal egy időben – tartottak helyi választásokat. A szavazás eredményeként az addig kormányzó szociáldemokrata-konzervatív koalíciót az SPD és a Baloldal pártjának koalíciója váltotta fel. Az elmúlt napokban azonban  gyors egymásutánban derült ki, hogy az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldal pártjának több helyi képviselője az NDK-s időkben együttműködött a Stasival, annak hivatalos vagy nem hivatalos munkatársa volt.

A hivatalos statisztika szerint a potsdami  parlamentben 88 képviselő foglal helyet, közülük 26 a Baloldal pártjának „színeiben”. A 26 képviselő közül 6 rendelkezett Stasi-kapcsolatokkal, de hárman közülük – így egyebek között Kerstin Kaiser frakcióvezető – már jóval korábban felfedte ezt. Az új leleplezések azonban óriási botrányt okoztak, és a potsdami  ellenzéki pártok a koalíciót azonnali lemondásra szólították fel. Az újonnan érintettek – köztük a tartományi parlament elnökhelyettese – kivétel nélkül elismerték a korábbi együttműködést.

A tartomány parlament pénteki rendkívüli ülésén Platzeck miniszterelnök elutasította a koalíció lemondását. A szociáldemokrata politikus – aki mostanáig nemcsak a tartományban, hanem országosan is az egyik legnépszerűbb SPD-vezetőnek számított – bírálta a koalíciós partnert és különösen az érintett képviselőket, akiknek azt rótta fel, hogy ártottak a koalíció tekintélyének. Ennek  ellenére úgy ítélte meg, hogy a két párt kormányzati szövetségének folytatnia kell a közös célkitűzések megvalósítását, viszont elismerte, hogy a tartományban súlyos mulasztások történtek a Stasi-múlttal kapcsolatos átvilágítások terén. Utalt arra, hogy 1990 óta nem történt rendszeres átvilágítás, amiért személyes felelősséget is vállalt. Egyben ígéretet tett a helyi törvényhozás valamennyi tagjának átvilágítására, illetve az ehhez szükséges törvény haladéktalan meghozatalára.

Megfigyelők szerint a brandenburgi Stasi-árnyékok országosan is hátráltathatják a szociáldemokraták és a Baloldal közeledését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Az első hangok a Marsról: újabb izgalmas felvételt küldött haza a Perseverance

Az első hangok a Marsról: újabb izgalmas felvételt küldött haza a Perseverance

Egy csontrákot legyőző, 29 éves orvosasszisztens lesz a SpaceX civil űrmissziójának egyik tagja

Egy csontrákot legyőző, 29 éves orvosasszisztens lesz a SpaceX civil űrmissziójának egyik tagja