szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea kész folytatni együttműködését az Egyesült Államokkal, hogy nézeteltéréseik közeledjenek az phenjani atomprogram körül kialakult vitában - világlott ki abból a jelentésből, amelyet a KCNA észak-koreai hírügynökség adott ki pénteken idézve a phenjani külügyminisztérium közleményét.

Stephen Bosworth, amerikai elnöki megbízott csütörtökön fejezte be háromnapos phenjani tárgyalásait, amelyekről elmondta: egyetértés volt közte és észak-koreai tárgyalófelek között az észak-koreai atomprogramról áprilisban megszakadt megbeszélések újrafelvételét illetően. Hozzáfűzte azonban: nem tudja, ez a nézetazonosság elegendő-e ahhoz, hogy Észak-Korea  visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

A pénteki KCNA-jelentés volt az első hivatalos megnyilatkozás Phenjan részéről Bosworth látogatásáról. A 2003-ban elkezdődött hathatalmi tárgyalásokkal az a célja az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Japánnak, Dél-Koreának és Kínának, hogy Phenjan energetikai segélyért cserébe adja fel atomprogramját. Az alkudozás többször megszakadt, legutóbb idén áprilisban hagyta ott a tárgyalóasztalt Észak-Korea, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta egy rakétakísérlete miatt.

Phenjan régóta szerette volna elérni, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytathasson Washingtonnal az észak-koreai atomprogramról. Az amerikai kormány nem zárkózott el ettől, de hangsúlyozta, hogy a kapcsolatfelvételre csak a partnerországokkal való egyetértésben és a hathatalmi tárgyalások felújításának céljával kerülhet sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

A válság elsöpörte Budapest legrosszabb éttermét

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4