szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs még itt az ideje annak, hogy az unió büntetővám bevezetését fontolgassa azon országok termékeivel szemben, amelyek nem vállalnak megfelelő mértékű kötelezettséget a légkört felmelegítő káros anyagok kibocsátásának csökkentésére – vélekedett pénteki európai parlamenti (EP-) bizottsági meghallgatásán a dán klímavédelmi biztosjelölt. Dacian Ciolos kijelölt agrárbiztos pedig a mezőgazdasági támogatások jobb egyensúlyának megteremtését ígérte az Európai Unió régiói, agrárágazatai és agrárszereplői között.

A konzervatív pártállású Connie Hedegaard, aki hazájában környezetvédelmi, klímavédelmi és energiaügyi miniszter is volt, azt hangsúlyozta, hogy a tavaly decemberi koppenhágai klímaértekezlet kudarca után az EU-nak inkább globális megállapodás tető alá hozására kellene erőteljesen törekednie a kibocsátás-csökkentési kötelezettségvállalások minél nagyobb mértéke érdekében. A büntetővám eszköze szerinte legfeljebb csak később jöhet szóba.

Hedegaard volt a koordinátora az említett koppenhágai értekezletnek, amely általános csalódást okozott, mert az EU nem tudta elérni, hogy más nagy légkörszennyező országok, illetve országcsoportok számszerűsített, kötelező erejű vállalásokkal sorakozzanak fel ambíciózus kibocsátás-csökkentési célkitűzései mögé. A kötelezettségvállalástól vonakodók büntetővámmal sújtásának gondolatát többek közt Nicolas Sarkozy francia államfő vetette fel.

A biztosjelölt hangsúlyozta, hogy az áldozatos munkát végző dán szervezők a legkevésbé sem tehetők felelőssé azért, mert egyes politikai döntéshozók nem voltak hajlandók pénztárcájuk megnyitására. A kibocsátás-csökkentés ugyanis jelentős „zöld” beruházásokat igényel, és a fejlődő országok, amikor már pénzről volt szó, Hedegaard szerint bizonytalanságokat láttak az európai finanszírozási hajlandóságot illetően. Az uniónak is egységesebb álláspontra kell jutnia – hangoztatta a biztosjelölt.

A maga részéről úgy vélekedett, hogy szén-dioxid-egyenértékben kifejezve az 1990-es mértékhez képest 30 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátást 2020-ig, és az uniónak mielőbb ilyen értelmű kötelezettséget kellene vállalnia. Jelenleg 20 százalékos csökkentésről szól az EU-kötelezettségvállalás.

A biztosjelölt elmondta: azon fog dolgozni, hogy az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerét – amely a korlátok közé szorított szennyezőanyag-kibocsátási kvóták adásvételi lehetőségét jelenti – kiterjesszék az egész világra, és 2015-ig, az Egyesült Államokat is bevonva, létrejöhessen az OECD-országok „karbonpiaca”.

Az önálló klímavédelmi biztosi tisztség új tárca lesz az Európai Bizottságon belül, eddig a környezetvédelmi portfólióhoz tartozott. Connie Hedegaard általános megítélés szerint talpraesett válaszokat adott a legtöbb kérdésre, fontosakra és kevésbé fontosakra egyaránt. Amikor például egy képviselő azt kérdezte tőle, hogy a levegő tisztaságáért aggódó politikusként miért nem kerékpárral érkezett az Európai Parlament épületéhez a mindössze néhány száz méterre található irodájától, azzal riposztozott: otthon, Dániában rendszerint kerékpárral teszi meg a lakása és a munkahelye közötti kilenc kilométeres utat, de a brüsszeli közlekedési körülmények mások, és nyilván ezért is kapott a férjétől ajándékba egy kerékpáros sisakot.

Dacian Ciolos kijelölt agrárbiztos pénteki meghallgatásán pedig a mezőgazdasági támogatások jobb egyensúlyának megteremtését ígérte az Európai Unió régiói, agrárágazatai és agrárszereplői között. A román jelölt kiállt az agrártámogatások rendszerének folytatása, illetve a magas uniós mezőgazdasági költségvetés megtartása mellett. Legfőbb célkitűzésének azt nevezte, hogy biztossá és fenntarthatóvá váljanak a mezőgazdaságból származó jövedelmek mind a gazdák, mind a tagállamok számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!