szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt elítélt halt meg és nyolc megsebesült a dél-brazíliai Paraná államban kitört börtönlázadásban - jelentette be szombaton a brazil állam regionális kormánya.

A zavargások a paranái központi börtönben robbantak ki még csütörtökön, amikor a rivális bandák szembenállása erőszakba torkollott. Az összecsapásokban az összesen 1600 rabból 1200 elítélt vett részt: hárman szénné égtek, ketten halálos sebeket kaptak, s nyolcan megsebesültek, egynek közülük súlyos az állapota. 

A katonai rendőrség végül fegyverhasználat nélkül, tárgyalásokkal vetett véget helyi idő szerint péntek este a börtönlázadásnak, s a rabok elengedtek három, a lázadás elején túszul ejtett büntetés-végrehajtási alkalmazottat is.

Helyi sajtóértesülések szerint a börtöncellák 90 százalékát teljesen szétrombolták, ezért a hatóságoknak intézkedniük kell a rabok más fegyintézetekbe való átszállításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!