szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseh külügyminiszter nem utazik el a vancouveri téli olimpiai játékokra, tiltakozásul a Kanada által tavaly egyoldalúan bevezetett vízumkötelezettség miatt.

Jan Kohout erről vasárnap beszélt a cseh televízióban, megemlítve, hogy a kanadai fél nyilvánvalóvá tette számmára, hogy a játékok alatt nem lesz mód tárgyalni a vízum kérdésről. "És Jan Kohout, mint magánember számára elfogadhatatlan, hogy vízumért folyamodjon" - hangsúlyozta a cseh diplomácia vezetője.

Ottawa 2009 közepén egyoldalúan újra bevezette a vízumkötelezettséget  a cseh turistákkal szemben, válaszul a Csehországból tömegesen érkező romák menedékkérelmére. Prága erre szintén vízumkötelezettséget léptetett érvénybe a kanadai diplomatákkal és szolgálati útlevéllel érkezőkkel szemben. A közös EU vízumpolitika miatt ezt kanadai turistákra nem terjeszthették ki.

Prága szerint a cseh cigányok menedékkérelmének hátterében Kanada "nagyvonalú menedékjoga" áll, amit Kohout szerint több kanadai politikus is elismer. A külügyminiszter elmondta, hogy bár a két fél állandó kapcsolatban áll, ám Kanada állandóan ugyanazzal a "mesével" ámítja Prágát. Nevezetesen azzal, hogy javaslatot nyújtanak be a kanadai parlamentben a menedékjog módosítására. "2009 nyarán azt hallottuk, hogy erre ősszel kerül sor. Ősszel azt hallottuk, hogy 2010 elején esedékes. Most meg azt halljuk, hogy  a beterjesztés a következő hónapokban lesz" - panaszkodott a külügyminiszter, aki a bojkottal csatlakozik az államelnökhöz. Václav Klaus december elején szintén azzal  indokolta távolmaradását, hogy a kanadai intézkedéssel "sértve" érzi magát.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!