szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kissé csökkent, de továbbra is jelentős a különbség az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába bejutott két jelölt - Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja vezetője és Julija Timosenko kormányfő - eredménye között.

A választás vasárnap tartott első fordulóját - a leadott szavazatok 80,38 százalékának összesítése alapján - Viktor Janukovics volt kormányfő nyerte meg, 35,49 százalékos eredménnyel. Julija Timosenko a voksok 24,8 százalékát gyűjtötte be, míg a harmadik helyezett, a királycsinálónak tartott Szerhij Tihipko 13,05 százalékot kapott.

A 10 százalékpontot meghaladó szavazatkülönbség mindenképpen Janukovicsnak kedvez, bár a játszma még nem látszik lefutottnak. Janukovicsot Kelet- és Dél-Ukrajna egyöntetűen támogatta, Nyugat-Ukrajnában egyedül Kárpátalján vezet, a szavazatok 29,8 százalékával, a nemzeti kisebbségek, így a magyarok és románok támogatásának köszönhetően. Kijev megyében Timosenko áll az első helyen 42,6 százalékkal, őt követi Janukovics 15,65 százalékkal.

Timosenkónak van esélye potenciális szavazótábora növelésére a február 7-i második forduló előtt. Az ideológiai alapon szavazók közül szakértők szerint Janukovics biztosan számíthat a baloldal - a szocialisták és a kommunisták - híveire, valamint Szerhej Tihipko szavazóinak többségére. Viktor Juscsenko leköszönő elnök és Oleh Tahnyibok nacionalista elnökjelölt tábora nyilvánvalóan Timosenkóra fog szavazni, és Tihipko szavazóinak kisebbik része szintén Timosenko mellett teszi majd le voksát.

A részvétel az előzetes eredmények szerint nem egészen 67 százalékos volt, a legalacsonyabb a független Ukrajna eddigi öt elnökválasztása történetében. Jogi tényezők szintén befolyásolhatják majd választás kimenetelét.

Megfigyelők rámutattak, hogy a választási törvény kívánnivalót hagy maga után. A bíróságnak döntő szava lehet a választás sorsában, ahogy ez 2004 decemberében is történt, amikor a Legfelsőbb Bíróság választási csalásokra hivatkozva semmisnek nyilvánította az elnökválasztás Viktor Janukovics győzelmével végződött második fordulóját, és elrendelte a narancsszínű erők győzelmét hozó "3. fordulót".

A választási kérdésekben illetékes legfelsőbb fellebbviteli közigazgatási bíróság a szavazás előtt két váratlan döntést hozott: elrendelte az úgynevezett "grúz megfigyelők" akkreditálását, amelyet végül a központi választási bizottság nem hajtott végre. További döntésével elrendelte - a választások előestéjén -, hogy kizárólag orvosi igazolással lehet mozgó urnát kérni otthon szavazásra. Vira Uljacsenko, Juscsenko pártjának, a Mi Ukrajnánk-Népi önvédelemnek az elnöke vasárnap este hangoztatta, hogy ezek a bírósági döntések befolyásolják a szavazás kimenetelét, és nem zárta ki, hogy kezdeményezik a szavazás érvénytelenítését.

Julija Timosenko már vasárnap kezdeményezte a tárgyalást "a demokratikus erők egyesítéséről" a második fordulóra, hétfőn azonban a kelet-ukrajnai Luhanszkba utazott, ahol oxigénpalack robbant a helyi kórházban, aminek következtében öt ember halt meg, kilenc pedig megsérült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!