szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendkívüli sajtóérdeklődés közepette kezdődött meg hétfőn az augsburgi tartományi bíróságon az adócsalással és megvesztegetéssel vádolt Karlheinz Schreiber fegyverkereskedő pere.

A 75 éves Schreiber  a kilencvenes években kulcsszerepet töltött be a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) történetének legsúlyosabb válságához vezető megvesztegetési botrányban, amelynek következtében annak idején lemondani kényszerült a párt tiszteletbeli elnöki tisztségéről Helmut Kohl korábbi kancellár, valamint Wolfgang Schauble akkori pártelnök.

A német-kanadai állampolgárságú Schreiber eddig elkerülte a felelősségre vonást, mert tíz évet Kanadában töltött, az ottani hatóságok azonban tavaly augusztusban kiadták őt Németországnak.

A gyanú szerint Schreiber a nyolcvanas évek közepétől összesen 15 millió eurónak megfelelő összeget kapott különböző hadiipari cégektől. A pénz egy részét megtartotta - jövedelmét eltitkolva az adóhatóságok elől - másik részével pedig az akkori kormányon lévő konzervatív politikusokat, illetve menedzsereket vesztegetett meg. Az ügyészség szerint a CDU kasszájába annak idején így vándorolt egy - az akkori német márkában számolva - milliós nagyságrendű összeg.

A vádpontok között szerepel, hogy a fegyverkereskedő 1990-ben  a Németország által Szaúd-Arábiának eladott Fuchs típusú  páncélosok értékesítése kapcsán csaknem 4 millió márkával fizette le Holger Pfahls akkori védelmi államtitkárt. Pfahlsra 2005-ben 27 hónap szabadságvesztést szabott ki az  augsburgi bíróság.  Az ügyben ugyancsak elítélték a Thyssen acél- és hadiipari konszern két korábbi igazgatóját is, akik ugyancsak több millió márka összegű jutalékot vettek fel Schreibertől. 

Az ügyből pattant ki kilenc évvel később a CDU "feketekasszái" körüli botrány. A párt kasszájában fel nem tüntetett, illegális adományokat 1999-ben mind Helmut Kohl, mind Wolfgang Scha:uble elismerte, és a pártnak emiatt 6,3 millió márka büntetést kellett fizetnie.

A hétfőn kezdődött perben Karlheinz Schreiber ellen a vád mindenekelőtt adócsalás. A vádirat szerint 1988 és 1993 között repülőgépek, illetve páncélosok értékesítésével kapcsolatos províziós ügyletek nyomán több mint 11 millió eurós adócsalást követett el. A fegyverkereskedő Liechtensteinben és Panamán saját cégeket hozott létre, hogy a milliós províziókat eltitkolja a pénzügyi hatóságok elől.

Az augsburgi bíróság előtti per május közepéig eltarthat. Schreiber mostanáig tagadta bűnösségét, megfigyelők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy ezúttal "kipakol", újabb akkori politikusok vélt érintettségét leplezve le.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!